Recent besloot de WHO een verhoogd kankerrisico toe te schrijven aan verwerkte vleesproducten. Dat zorgt in California voor een situatie waar de vleesindustrie niet blij mee is. De staat is niet alleen één van de grootste vleesproducenten binnen de VS, maar heeft ook een wet die producenten verplicht producten met een verhoogd kankerrisico duidelijk op het etiket als zodanig kenbaar te maken.

Proposition 65, de wet in kwestie, is inmiddels 30 jaar oud en volgt de WHO-adviezen als bron voor de verplichting. Dat betekent dat Californisch vlees van bedrijven met meer dan 10 werknemers voortaan met de vermelding 'kankerverwekkend' verpakt en verkocht moet worden.

Patty Lovera, assistant director van de consumentenorganisatie Food and Water Watch, verwacht dat de vleesproducenten en -verwerkers er alles aan zullen doen om het WHO-oordeel door de rechter ongegrond of niet van toepassing te laten verklaren. Janet Riley van het North American Meat Institute bevestigt die indruk. "We kunnen misschien wel niet anders, omdat de maatregel niet in verhouding staat tot het risico."
PostBulletin
Reageer
  • Deel
Druk af