Het AD brengt vandaag het spannende verhaal van koe Hermien. Veehouder Herman Jansen houdt in een weiland bij het Overijsselse Lettele 17 koeien van het vleesras Limousin. "Begin december wil hij ze laten vervoeren naar een slager in Eibergen, waar de koeien nog twee maanden op een speciaal dieet worden gezet en daarna als extra malse biefstukjes over de toonbank gaan. Vijftien koeien gaan braaf de veewagen in. Hermien en een zusje hebben geen trek in de slager en breken uit," rapporteert de krant. "Ze nemen de benen en worden daarna gezien op kilometers afstand van de wei. Buurtbewoners schakelen de politie in, omdat de koeien over drukke verkeerswegen lopen. Agenten zeggen niets te kunnen doen."

"We krijgen haar maar niet te pakken", zegt Jansen, "Heel vervelend, want ik wil niet dat er ongelukken gebeuren."

Kosten noch moeite worden gespaard bij de pogingen Hermien en haar zusje te vangen. Zo lukt het een veehouder de zus van Hermien met voer een wei in te lokken, waar een dierenarts haar met 3 injecties met een verdovingsgeweer rustig genoeg weet te krijgen om haar in een veewagen te kunnen drijven. Zus verblijft inmiddels ook bij de slager. Maar de "superslimme en oersterke" Hermien heeft andere plannen. Overdag verblijft ze in het bos. "Zodra een mens zich in de buurt vertoont gaat ze ervan door. Ze verstopt zich ver van wandelpaden, alleen enkele koeienvlaaien verraden het verblijf van de koe", aldus het AD.

Een koe blijft echter een kuddedier, en dus duikt Hermien, zodra het donker is, op in de schuur van een veehouder in de buurt. Ze breekt door afrasteringen heen en eet mee met het in de schuur gehuisveste jongvee. Tijd voor een nieuwe poging Hermien te pakken te krijgen. Jansen legt brokken met een verdovende pasta neer. Maar Hermien heeft daar geen trek in en laat ze liggen. De saga gaat verder. "Via de politie wordt een jager met een vergunning om grootwild af te schieten ingeschakeld", vervolgt de krant. De betreffende jager post een aantal keren bij de schuur, maar schiet uiteindelijk niet. "Ik vond het risico te groot. Ik moet haar recht tussen de ogen raken, met één schot. Anders loopt ze weg en bloedt langzaam dood. Zo’n dier heeft twaalf liter bloed in zich, dus dat duurt een tijd en dan kan ze nog een heel eind lopen. En wie weet gaat ze dan gekke dingen doen, loopt de weg op en knalt iemand tegen de koe. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. In het donker wil ik sowieso niet schieten.''

Volgende week vindt een laatste poging plaats, zegt Jansen. Want Hermien in het bos laten lopen is "geen optie". Nu is ze rustig, maar als het dier tochtig is, bestaat de kans dat zij op zoek gaat naar mannelijk gezelschap.

Het verhaal van Hermien roept veel reacties op. Esther Ouwehand van de PvdD startte vanmorgen een crowdfundingsactie om Hermien 'vrij te kopen' en een onbezorgde dag in het koeienrusthuis te bezorgen. Onder de hashtags #FreeHermien, #SaveHermien, #KoeHermien, #LaatHermienmetrust en #MeKoe is #Hermien inmiddels 'trending'. Er is zóveel belangstelling dat Anita Marskamp er met een glimlach op wijst dat er nog genoeg koeien zijn om te adopteren.

Dit artikel afdrukken