Kan het niet een beetje intuitiever? Zat jij te wachten op een logo voor kweekvis, of wil je weten hoeveel kilo wilde vis er in een kilootje kweek gaat?
Binnen twee jaar is in Nederland kweekvis te koop met een keurmerk dat wordt ondersteund door onder meer het Wereld Natuur Fonds. Het gaat om het Aquaculture Stewardship Council (ASC), de evenknie van het MSC-keurmerk voor in het wild gevangen vis. De afgelopen jaren heeft het WNF samen met ngo's, wetenschappers en bedrijven gewerkt aan de principes en criteria van het ASC. Begin april is het Initiatief Duurzame Handel in Nederland samen met een aantal ketenpartijen een internationaal programma voor duurzame visteelt begonnen.
De markt voor kweekvis is groot en dekt nu al 40% van de wereldconsumptie van vis. Aan het kweken van vis kleven ook bezwaren. Veel kweekvis wordt gekweekt in open kooien op zee. Om de vis gezond te houden worden grote hoeveelheden antibiotica gebruikt. Ontsnapte kweekvis die kruist met in het wild levende vis, verzwakt de soort, zo stellen tegenstanders. In gesloten systemen speelt dit niet, maar daar zwemt de vis veel dichter op elkaar. Een ander probleem is dat het visvoer van visetende vissen gedeeltelijk uit wilde vis bestaat. Zo’n 30% van de wilde vis wordt verwerkt tot visvoer. Het kost drie tot vier kilo wilde vis om één kilo zalm te kweken en ongeveer 800 gram voor een meerval.
Het Wereld Natuur Fonds heeft de laatste jaren acht rondetafelgesprekken over aquacultuur georganiseerd, waaraan in totaal 2000 mensen deelnamen: boeren, natuurbeschermers, wetenschappers, overheden en anderen. Samen werken ze aan standaarden die de negatieve sociale- en milieueffecten van 12 soorten kweekvis moeten minimaliseren. Het gaat onder meer om garnaal, zalm, zeeoor, oester, mossel, Pangasius, tilapia, forel en Seriola. Zodra de standaard klaar is, wordt een aparte organisatie verantwoordelijk voor het beheer van het keurmerk. Onderdeel daarvan is de controle en certificering door een onafhankelijke derde partij.
bron: P+ met dank aanfoodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er is binnenkort een lezing die men hier wellicht interessant vindt:
Vislabels in de supermarkt door Ruben Hurkens, Albert Heijn medewerker :)
Ik dacht dat ik er op 27 april een had gezien over "contaminanten in vis" in Delft, maar die zie ik niet op de online agenda staan.
Oh kijk, ook online te bekijken .
Leuk, in de aankondiging van de ESE in Brussel, volgende week, staat een oproep voor een van de workshops:
Are Certification Costs too High for Aquaculture Producers?
Sustainability and food safety are two key issues affecting the seafood industry today. Whether it's wild caught or farm-raised, consumers demand to know that the products they buy will be there tomorrow and it is safe for them to eat. This session will bring together a farmed fish producer, three certification organizations and a retailer to discuss why inspections are so crucial, the benefits of audits and how the industry can work together to harmonize the process held Thursday, 30 April 2009, 09h00 - 11h00.
Let erop: "three (3!) certification organisations", ze staan m.a.w. in de rij om de poen te pakken.