De slimme houdbaarheidsindicator Keep It houdt voedsel uit de vuilnisbak. Dat blijkt uit een praktijktest van Wageningen Food & Biobased Research en maaltijdboxenleverancier HelloFresh. Bijna 1.500 klanten van HelloFresh kregen in hun maaltijdbox een pakje zalm met óf de Keep It-indicator óf het huidige houdbaarheidslabel.

De Keep It is al sinds 2013 in gebruik bij verschillende retailers in Noorwegen. De slimme indicator meet met behulp van smart-sensortechnologie de bewaartemperaturen van producten tijdens transport. Het ding kan berekenen hoeveel dagen een product nog houdbaar is. Daardoor had 76% van de testpersonen het idee dat de indicator hen kon helpen om minder voedsel te verspillen, zegt projectcoördinator Gertrude Zeinstra.

Consumenten gooien onnodig eten weg omdat ze niet weten wat het verschil is tussen ‘tenminste houdbaar tot’ (THT, heeft betrekking op voedselkwaliteit) en ‘tenminste gebruiken tot’ (TGT, gaat over voedselveiligheid). In het onderzoek naar de Keep It-indicator vertrouwden 20% van de testpersonen de indicator, zelfs al was de TGT-datum al verlopen. De deelnemers bleken de zalm met indicator minder snel weg te gooien.

HelloFresh is enthousiast over de potentie van Keep It. De maaltijdboxenleverancier wil voor 2022 zijn voedselverspilling - in 2020 zo'n 5.000 ton - door geannuleerde maaltijdboxen en overgebleven ingrediënten - halveren. De Keep It-indicator kan helpen dat doel te realiseren.
HelloFresh develops smart 'best-before' labels
  • Deel
Druk af