Volgens de Tweede Kamer moet minister van landbouw Carola Schouten namens Nederland niet instemmen met de automatische verlenging van de toelating van een aantal gewasbeschermingsmiddelen. Bij de Europese Commissie stond deze week de verlenging van 42 gewasbeschermingsmiddelen op de agenda. Van een aantal hiervan had - door capaciteitsgebrek binnen de EU - geen herbeoordeling plaatsgevonden.

Schouten was voorstander van verlenging van de toelating om de middelen beschikbaar te houden voor Nederlandse boeren en telers. Een meerderheid van de Tweede Kamer, oppositiepartijen en regeringspartij D66, bleek het daar niet mee eens, aldus Boerderij.

Eerder deze week lanceerde foodwatch een oproep om te stoppen met het automatisch verlenging van de toelating van een omstreden groep gewasbeschermingsmiddelen die niet aan de veiligheidscriteria voldoen. Dat zijn bijvoorbeeld hormoonverstorende stoffen als epoxiconazool en thiacloprid en 4 andere stoffen die extra grote risico's voor het milieu met zich meebrengen. In september van dit jaar nam ook het Europees Parlement een resolutie aan tegen automatische verlenging zonder herbeoordeling.
Boerderij - Kamer verzet zich tegen verlenging middelen
  • Deel
Druk af