De toekomst van kamelenmelk is zo helder en schitterend dat de Food and Agricultural Organization het helemaal niet gek zou vinden als kamelenmelk straks op de Europese markt verschijnt.
Vooraleerst zullen er nog een aantal kleine problemen moeten worden overwonnen.
De vraag van de Sahara tot Mongolië is groeiende. De 5,4 miljoen ton aan melk die nu geproduceerd wordt, is bij verre niet genoeg om de traditionele markten te verzadigen.
De FAO is er zeker van dat investeringen in deze sector, en dan niet alleen op het lokale niveau, kan helpen de kamelenmelk tegemoet te komen aan de vraag en zelfs in de meer lucratieve markten in het midden-oosten en het westen.
De organisatie heeft berekend dat er circa 200 miljoen potentiële consumenten zijn
In de Arabische landen en miljoenen meer in Afrika, Europa en Amerika. Het potentieël is waanzinig vertelt de expert op melkproducten Anthony Bennet. 'Milk is money'
Hoewel zouter dan koemelk is kamelenmelk zeer voedzaam. Ontwikkeld voor beesten die leven in onherbergzame en ruige gebieden, bevat het drie maal zoveel vitamine C als koemelk. In Rusland, Kazakhstan en India wordt het door de doktoren vaak voorgeschreven aan herstellende patiënten. Naast vitamine C is de melk ook rijk aan ijzer, onverzadigde vetzuren en vitamine B.
Problemen
De kleine problemen die nog overwonnen moeten worden zijn o.a. dat kamelenmelk heeft problemen met de UHT (Ultra High Temeprature )behandeling om melk langer houdbaar te houden. Tevens bewaren kamelen de melk hoger in hun lichaam dan een koe en het karakter van de kamelen is bij vlagen zeer eigenwijs te noemen. Het grootste struikelblok is wel dat de producenten die betrokken zijn overwegend nomaden zijn.
Het is echter een feit dat kamelenmelk producenten een relatief lage opbrengst geeft en dat een productie van vijf liter per dag een goed gemiddelde is (ter vergelijking: bij koeien ligthetdaggemiddelde op 40 liter per dag)
Oplossingen
De oplossingen liggen in het ontwikkelen van producten die gemaakt worden van kamelenmelk, zoals de kamelenkaas Camelbert. Ook kan gedacht worden aan chocolace op bais van kamelenmelk, zoals de Weense chocolatier Johan Georg Hochleitern afgelopen herfst aankondigde. Met sponsoring van de koninklijke familie Abu Dhabi, gaat zijn bedrijf met poedermelk van kameel in Oostenrijk aan de slag.
bron: Ingredients.com
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik begrijp dat de lactatiekundige borstvoeding adviseert, helaas is mij dit niet gelukt omdat mijn kleine vanaf het begin problemen heeft met de borst (weigeren), ja alles al geprobeerd, blokvoeden, kolven vooraf, achteraf...door erge stress nu gestopt.
Maar wat is het alternatief? ja, de bekende fabrikanten met hun monopoly op zuigelingenvoeding op basis van koemelk.
Als koemelk een alternatief is waarom dan niet kamelenmelk?
De moedermelkbank is er overigens alleen voor prematuur geboren kinderen!
Van mij mag er op elk consultatiebureau een zakje kamelenmelk ter proef liggen voor ouders die niet kunnen borstvoeden om wat voor reden dan ook.
Overigens kost een consult van een lactatiekundige rond de 95 euro per uur als je alleen basisverzekering kan betalen!
Zo belangrijk vinden ze hulp bij borstvoedingsproblemen nou ook weer niet in Nederland dat er op een consultatiebureau vanzelfsprekend een lactatiekundige aanwezig is.
In reactie op de darmklachten van Wouter: mijn man heeft tijdens een zakenreis in Libië een bezoek gebracht een een nomade ergens in de woestijn. Daar heeft hij ook kamelenmelk gedronken. Ik weet niet de kameel voor zijn ogen gemolken is, of dat de melk al een tijdje stond, maar ik kan me niet voorstellen dat er een of andere behandeling op is toegepast. Nadat ze wegreden kreeg hij de vraag van zijn gids of hij al aan de schijt was. Want, zo luidde de toelichting: er zit iets in kamelenmelk waar je aan moet wennen. De eerste keer raken je darmen heeeel erg van streek, en de volgende keer wat minder en daarna ben je gewend.
MAAR: mijn man kreeg nergens last van. Dus of het verhaal is niet voor 100% op iedereen toepasbaar, of hij heeft op eerdere reizen (misschien in Kazachstan, want daar waren de anti-diarreepilletjes wel een aantal keer nodig)al iets dergelijks binnengekregen.
Dus het verhaal van Wouter kan heel goed aan de kamelenmelk gelegen hebben.
Overigens wil ik met het noemen van dit startprobleem niet iets afdoen aan de positieve eigenschappen die in het stukje genoemd worden.
Sinds kort werken wij samen met Frank Smits en zijn kamelenmelkerij. In Ramsel staan nu jonge kamelen en is er ook kamelenmelk te koop. Bij ons kost een halve liter (diepgevroren) melk 3.50 euro. Kijk voor meer info op www.borago.be of kom gewoon even langs, dan kan iedereen zelf oordelen over de melk....
Het opkoken van de melk blijkt toch niet nodig te zijn, bleek bij navraag bij de betreffende kamelenmelkerij. Maar misschien dat Wouter (zonder achternaam) er teveel van heeft gedronken;of van iets anders dat hij heeft genuttigd darmklachten heeft gekregen. De melk is vetarm en licht verteerbaar. Maar misschien moet deze Wouter eens nagaan wat hij die dag nog meer heeft gegeten. Het zou zo maar van een salmonella besmetting kunnen komen of van teveel Vetsin in een of ander kant-en-klaar gerecht.
De betreffende kamelenmelk (van eenbultige kamelen, ofwel dromedarissen) is diepgevroren te koop om redenen die Ailko reeds uit de doeken deed. Ik koop het bij Marokkaanse winkels waar het diepgevroren wordt verkocht in plastic containers van een halve liter. Het is geen goedkoop product. 4,50 euro voor een halve liter, net iets duurder dan paardenmelk. Marokkanen zweren bij kamelenmelk en de melk vliegt Bij Marokkaanse winkels de deur uit. Wel moet je de melk na het ontdooien in de ijskast eerst opkoken (1 minuutje laten doorkoken) alvorens de melk na afkoeling te drinken of er een andere bestemming aan te geven. De melk is een beetje vlokkig en heeft een heel frisse smaak. Meer informatie over de heilzame krachten van kamelenmelk is te vinden via google en op de site van de betreffende kamelenboerderij. www.kamelenmelkerij.nl van de heer Smits in Cromvoirt.Op deze uitgebreide site zijn ook de verkooppunten van kamelenmelk in Nederland te vinden. De Wouter zonder nadere aanduiding heeft de melk rauw gedronken en is daarvan misschien aan de dunne gegaan.