image


De toekomst van kamelenmelk is zo helder en schitterend dat de Food and Agricultural Organization het helemaal niet gek zou vinden als kamelenmelk straks op de Europese markt verschijnt.
Vooraleerst zullen er nog een aantal kleine problemen moeten worden overwonnen.
De vraag van de Sahara tot Mongolië is groeiende. De 5,4 miljoen ton aan melk die nu geproduceerd wordt, is bij verre niet genoeg om de traditionele markten te verzadigen.

De FAO is er zeker van dat investeringen in deze sector, en dan niet alleen op het lokale niveau, kan helpen de kamelenmelk tegemoet te komen aan de vraag en zelfs in de meer lucratieve markten in het midden-oosten en het westen.
De organisatie heeft berekend dat er circa 200 miljoen potentiële consumenten zijn
In de Arabische landen en miljoenen meer in Afrika, Europa en Amerika. Het potentieël is waanzinig vertelt de expert op melkproducten Anthony Bennet. 'Milk is money'

Hoewel zouter dan koemelk is kamelenmelk zeer voedzaam. Ontwikkeld voor beesten die leven in onherbergzame en ruige gebieden, bevat het drie maal zoveel vitamine C als koemelk. In Rusland, Kazakhstan en India wordt het door de doktoren vaak voorgeschreven aan herstellende patiënten. Naast vitamine C is de melk ook rijk aan ijzer, onverzadigde vetzuren en vitamine B.

Problemen
De kleine problemen die nog overwonnen moeten worden zijn o.a. dat kamelenmelk heeft problemen met de UHT (Ultra High Temeprature )behandeling om melk langer houdbaar te houden. Tevens bewaren kamelen de melk hoger in hun lichaam dan een koe en het karakter van de kamelen is bij vlagen zeer eigenwijs te noemen. Het grootste struikelblok is wel dat de producenten die betrokken zijn overwegend nomaden zijn.

Het is echter een feit dat kamelenmelk producenten een relatief lage opbrengst geeft en dat een productie van vijf liter per dag een goed gemiddelde is (ter vergelijking: bij koeien ligthetdaggemiddelde op 40 liter per dag)

Oplossingen
De oplossingen liggen in het ontwikkelen van producten die gemaakt worden van kamelenmelk, zoals de kamelenkaas Camelbert. Ook kan gedacht worden aan chocolace op bais van kamelenmelk, zoals de Weense chocolatier Johan Georg Hochleitern afgelopen herfst aankondigde. Met sponsoring van de koninklijke familie Abu Dhabi, gaat zijn bedrijf met poedermelk van kameel in Oostenrijk aan de slag.


bron: Ingredients.com
Dit artikel afdrukken