90% Britse kabeljauw is import
Dat betekent dat het herstel van de kabeljauwstand langzamer gaat dan gewenst. Een van de conclusies van een recent congres over de Noordzeevisserij is dan ook dat de gloriejaren van de kabeljauwvangst definitief voorbij zijn. Britse en andere vissers zouden de hoop om ooit nog zoveel kabeljauw te kunnen vangen als in de jaren '70 op hun buik kunnen schrijven, schrijft Seafood Source.
Verreweg de meeste kabeljauw (90%) die in Britse magen terecht komt, wordt geïmporteerd uit landen als IJsland en Noorwegen.
Voorzichtig herstel
Volledig herstel van de kabeljauwstand zal zo'n 10 tot 20 jaar in beslag nemen. Sinds 2001 zijn vangstbeperkende maatregelen van kracht die vrucht lijken te dragen. "Het terugdringen van de vissterfte gaat de goede kant op en is nu 50% minder dan in 2001", zei professor Colin Bannister tijdens het congres op. "Ook het kuitschieten ontwikkelt zich in de goede richting, maar we hebben nog een lange weg te gaan." Daarom beveelt hij aan de komende jaren de vangstquota laag te houden en netten te gebruiken met zo groot mogelijke mazen.
Andere vis
Het goede nieuws luidt dat veel andere vissoorten het dankzij het visserijbeleid van de EU wel goed doen en op de weg naar herstel zijn. Er is nog een bijkomend voordeel: in de Noordzee komen meer en meer andere, eveneens lekkere vissen voor. Denk aan inktvis, ansjovis, rode mul en heek. "Jammer genoeg zijn Britten erg conservatief qua visconsumptie en verkopen we het meeste wat we vangen in het buitenland. We moeten de vraag naar de 'nieuwe' soorten stimuleren", zei John Pinnegar, van het Centre for the Environment, Fisheries and Aquaculture Science.
Fotocredits: Vers gevangen kabeljauw, Mats Hagwall
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja Kees, wat mensen dan en dan wel of juist niet eten is tamelijk variabel, kijk naar dat TV program overleven in het wild: kleine moddervisjes, pastinaak (is er helemaal uit bij de AH klanten), paddestoelen (giftig? toch maar liever champignons uit het schap), meidoornsoep. Van een Japanse vriend herinner ik me dat hij allerlei kleine platvisjes droogde en daar later heerlijke bouillons van trok, als je dat van jongsafaan gewend bent, blijf je daarnaar hunkeren, jongelui van nu weten niet eens meer hoe kip zou moeten smaken, en eten alleen nog maar plof, junk en gemaks (voorgewassen en gesneden). Schar is te klein en plat om er filet van te snijden, en ligt er volgens mij daarom (bijna) helemaal uit!
Vroeger bij mijn grootouders hadden ze gedroogde scharretjes. Heerlijk zout en een lekkere snack. Die zal ook wel niemand meer verkopen.
Wij eten in Nederland heel veel NIET uit de zee wat prima eetbaar is. Kijk eens naar Portugezen die weten te benutten wat de zee ons bied. De media/reclame bepalen wat NORMAAL is om te eten. Misschien een voorbeeld nemen aan degenen die ons het eerste beetje keukenkennis brachten, de Romeinen.
Christien, we brachten het het nieuws vandaag. Neutraal, zoals het zichzelf vertelt. Maar wat moeten we er echt van vinden?
Update van het biologenfront (ICES): met de kabeljauw in de Noordzee gaat het weer ietsje beter. De stand is nu net boven het biologisch minimum geklommen (dat is een grens waar je echt niet onder moet zitten). Dat herstel moeizaam is komt inderdaad mogelijk door de opwarmende zee. Maar er zijn meer mogelijk oorzaken. De aanwas is al jaren zwaar beneden gemiddeld. De kabeljauwen zijn op steeds jongere leeftijd geslachtsrijp (inderdaad selectie door hoge visserijdruk!) en het is mogelijk dat de kwaliteit van de eitjes een stuk slechter is dan van de 'big mama's'. En dat kan een reden zijn van de slechte aanwas.
Op de markt liggen hier scharretjes (beetje aan de kleine kant) maar ook 'schartongen' (flinke lappen). Ik denk niet dat dit 'scharretong' (Lepidorhombus whiffiagonis) is, want die wordt hier bij mijn weten niet aangevoerd. Zal wel tongschar (Microstomus kitt) zijn. Ook heel lekker.
Bericht van een garnalenvisser. Vrij veel ansjovis in de Waddenzee en boven de Waddeneilanden.