Gedurende 8 weken schotelden de onderzoekers ratten een junk food dieet voor. Het bestond uit chocola, marshmallows, koekjes en kaas. Andere ratten kregen 5 weken lang rattenvoer met 60% vet.

De onderzoekers checkten het niveau van de bloedsuikers en de functie van glucose-transporters in de nieren van gezonde ratten en de nieren van ratten met diabetes type 2.

Bij diabetes kan een opstapeling van glucose in het bloed leiden tot nierschade, diabetische nefropathie in vaktaal.

De onderzoekers ontdekten dat bepaalde types glucose-transporters (GLUT en SGLT) en de bijbehorende eiwitten in grote mate aanwezig waren bij ratten met diabetes type 2. Ook het dieet met veel vet en het junkfood-dieet lieten een vergelijkbare stijging zien.

Geen definitief antwoord
Onderzoeker Havovi Chichger van de Britse Anglia Ruskin University ziet de bevindingen als een bewijs dat een hoog vetgehalte en veel junk food in voeding op dezelfde manier tot nierschade leiden als diabetes. “Diabetes type 1 en 2 hebben veranderingen in het glucosetransport tot gevolg, maar een dieet met junk food of veel vet veroorzaakt dezelfde veranderingen. Het Westerse eetpatroon bevat meer bewerkt junkfood en vet en er blijkt een duidelijke link tussen deze voedingsmiddelen en de toename van obesitas en diabetes type 2.”

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


De kritische voedingsonderzoeker David Katz van Yale University die niet bij het onderzoek betrokken was benadrukt wel dat onderzoek op ratten maar zelden definitieve antwoorden geeft op hoe voeding precies voor mensen uitpakt. Hij vindt het onderzoek overbodig omdat het geen nieuw inzicht biedt. Katz: "Dieronderzoek is heel zinvol wanneer we het bekijken in de grotere context van bewijs wat we al hebben. Dat junk food niet goed voor ons is wisten we al, dus dit is niet een hele grote verrassing.”
Dit artikel afdrukken