Als we hongerig zijn, produceert het lichaam het hormoon ghreline. Zweedse onderzoekers hebben nu ontdekt dat het hormoon ook een negatief effect heeft op het nemen van beslissingen en impulscontrole. Dat blijkt uit onderzoek van de Zweedse Sahlgrenska University.

Ratten werden in het onderzoek getraind om te wachten op een uitgestelde beloning. Ze leerden dat ze bij het ene sein een beloning krijgen als ze direct een hendel indrukten en bij het andere sein een grotere beloning kregen als ze dat juist niet deden. Een teken van impulsiviteit bij getrainde ratten is dat ze die hendel indrukken, terwijl ze het sein krijgen dat niet te doen. Na het toedienen van een injectie ghreline bleken de ratten minder goed in staat om te wachten met het indrukken van de hendel, ook al hadden ze geleerd dat ze dan hun grotere beloning mis zouden lopen.

Dopamine
De onderzoekers ontdekten dat het beloningssysteem in de hersenen betrokken is bij de relatie tussen ghreline en impulsiviteit. Als ze ghreline blokkeerden in dat deel, nam de impulsiviteit weer af. Ghreline bleek ook genetische veranderingen op de lange termijn te veroorzaken in circuits in de hersenen die een link hebben met impulsiviteit en het nemen van beslissingen. De ghreline-injectie die het impulsieve gedrag veroorzaakt, bleek ook te leiden tot het soort verandering in dopamine-gerelateerde genen en enzymen dat te zien is bij ADHD en obsessieve-compulsieve stoornis.

“Voor het eerst hebben we aan kunnen tonen dat een verhoging van ghreline, zoals we dat zien voor maaltijden of tijdens het vasten, ervoor zorgt dat het brein impulsiever reageert en ook de mogelijkheid om rationele beslissingen maakt aantast,” zegt onderzoeker Karoline Skibicka. “In de toekomst kunnen deze inzichten mogelijk gebruikt worden bij de behandeling van psychiatrische stoornissen die bepaald worden door problemen met impulsiviteit en zelfs eetstoornissen.'
Dit artikel afdrukken