Dos Winkel, onderwaterfotograaf en door zijn uitgeverij uitgeroepen tot ambassadeur van de zee, maakt furore. Er zou iets mis zijn met vis. Wilde vis is vervuilder dan we willen geloven. De omega-3 verering zou fout zijn. Vis stikt van de PCB's en dioxines.

Winkel vangt beelden in plaats van vis. Heeft hij gelijk, of is het fotografische emotie waar ook de uitgever voor gevallen is?

Ik begin het me af te vragen: is dit een wilde vissenknuffelaar of iemand met een punt? Wie weet er echt meer van?

In zijn nieuwste boek bespreekt Dos Winkel wat er mis is met onze oceanen en zeeën. Niet alleen de bekende problematiek van de (ernstige) overbevissing, de gigantische bijvangsten - die zwaar verminkt of dood weer overboord gekieperd worden - en de illegale visserij, maar vooral ook het feit dat de consument gehersenspoeld wordt als het gaat over hoe gezond vis en visolie zijn en dat we als we geen vis eten, we aan allerlei ziekten ten onder kunnen gaan. De Nederlandse minister van LNV doet daar nog eens een schepje boven op: nu moeten we ineens zelfs driemaal per week vis eten…! Niets is echter minder waar: natuurlijk bevat vis proteïnen en EPA en DHA, belangrijke bestanddelen van Omega-3, maar die kunnen we perfect ook uit andere voeding halen. In het rijke Europa is aanvulling van eiwitten en meervoudig onverzadigde vetten trouwens nauwelijks een issue. Wat niemand vertelt, of wat gebagatelliseerd wordt is het feit dat vis en met name vette vis, veel contaminanten (gifstoffen) bevat, vooral in de vorm van dioxines, pcb´s en zware metalen. De meest recente studies tonen aan dat het bepaald NIET meevalt met de hoeveelheden van deze gifstoffen in vis.Vele voedingsdeskundigen, maar vooral de visbranche zelf blijft roepen dat "de voordelen van het eten van vis de nadelen nog overstijgen". Dit is echter onzin, want er zijn perfecte alternatieven, waar helemaal geen gifstoffen inzitten!

Het boek is geïllustreerd met prachtige onderwaterfotografie, maar ook met afschuwelijke beelden over hoe de mens met de zeebewoners omgaat. Ook worden oplossingen van de vele problemen aangedragen.

Met bijdragen van het WWF, IUCN, Greenpeace, Stichting De Noordzee en nog veel meer "zee- en visbeschermers". Een "must" voor iedereen die de zee en zijn eigen gezondheid een warm hart toedraagt.


Bron: VMT
Dit artikel afdrukken