De Europese Commissie publiceerde het jaarlijkse rapport over de handhaving van het Intellectueel Eigendomsrecht in de EU met de cijfers over 2014.

In 2014 namen EU douaneautoriteiten 35,5 miljoen producten in, met een totale waarde van meer dan €617 miljoen. Opvallend is het grote aantal voedingsmiddelen. De douane legde beslag op 1,6 miljoen artikelen, met een totale waarde van €358.000. Daarnaast werden nog 454.000 andere dranken ter waarde van €1,2 miljoen en 148.000 alcoholische dranken met een waarde van meer dan €880.000 in beslag genomen.
Normaliter staan levensmiddelen en dranken niet tussen de top-categorieën. Over 2014 prijkten ze op een 5e plek met 4% van alle ingenomen artikelen. Met stip op nummer 1 staan sigaretten (35%) en ook speelgoed, medicijnen en kleding staan in de top 6.

Normaliter staan levensmiddelen en dranken niet tussen de top-categorieën. Over 2014 prijkten ze op een 5e plek.
Opmerkelijk
De inbeslagneming van levensmiddelen en alcoholische en niet-alcoholische dranken groeide met meer dan 50% ten opzichte van 2013, meldt FoodQualityNews. Hoewel de groei opmerkelijk is, is er (nog) geen sprake van een duidelijke trend. De EU ziet de voedingsproducten wel als een groep van zorg, omdat deze producten direct gerelateerd zijn aan de gezondheid en veiligheid van consumenten.

Landen van oorsprong
Verreweg de meeste namaakproducten kwamen ook in 2014 weer uit China (80%). HongKong, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en India zijn ook grote leveranciers van valse producten. Panama zorgde voor de grootste hoeveelheid namaak alcoholische dranken en Marokko was verantwoordelijk voor een groot deel van de niet-alcoholische dranken.

Vernietigd
Meer dan 90% van alle inbeslaggenomen producten werd vernietigd of leidde tot een rechtszaak. In 8% van de gevallen werd een product weer vrijgegeven. Onder meer omdat het product toch geen inbreuk bleek te maken op een merk of regelgeving of omdat de rechthebbende geen actie ondernam. In de voedselsector blijken conflicten meestal te worden opgelost door middel van een regeling tussen betrokken partijen.

Fotocredits: ’Alcohol taskforce targets illegal sales in Scotland’, HM Revenue & Customs
Dit artikel afdrukken