Een nieuwe uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Zuid-China leidt tot veel onrust. Het is de eerste uitbraak sinds oktober, maar er lijkt meer aan de hand te zijn, aldus Boerenbusiness.

Bij New Hoppe Liuhe, een van de grootste Chinese varkensproducenten, zijn al meer dan 1.000 met AVP besmette zeugen geruimd. Het betreft een nieuwe variant, die afwijkt van de klassieke AVP die sinds augustus 2019 in China (en de rest van Azië) rondwaart en tot een decimering van de Chinese varkensstapel heeft geleid. Tientallen miljoenen varkens zijn geruimd en de Chinese varkensvleesproductie is op jaren achterstand gezet.

De heropbouw van de Chinese varkensstapel lijkt voorspoediger te verlopen dan gepland. Mogelijk doordat er gebruik gemaakt wordt van illegale vaccins, schrijft Nieuwe Oogst. Die vaccins hebben echter bijwerkingen (vruchtbaarheidsproblemen) en zouden tot 'recombinaties' leiden. Bij de nu gemelde uitbraken is niet het originele AVP-virus vastgesteld, maar een nieuwe vorm die mogelijk door de illegale vaccins is ontstaan.

Tegen AVP bestaat geen goedgekeurd vaccin. Gezien de huidige schaarste en hoge varkensprijzen zijn varkenshouders er op gespitst hun varkensstapel te beschermen en grijpen ze gemakkelijk naar illegale vaccins. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken, dat meermaals waarschuwde tegen illegale vaccins vanwege de ernstige bijwerkingen, plegen varkenshouders die de illegale vaccins toch gebruiken een strafbaar feit.
Boerenbusiness - 'Nieuwe AVP-uitbraak in China door illegale vaccins' - Nieuws Varkens
  • Deel
Druk af