Je moet geen boodschappen doen op een lege maag, dat hoort iedereen te weten. Maar je moet eigenlijk helemaal geen beslissingen nemen als je honger hebt. Honger beïnvloedt je vermogen om de juiste keuzes te maken. Niet alleen over de dagelijkse boodschappen, maar ook over belangrijkere zaken.

Dat denkt hoogleraar psychologie Benjamin Vincent van de universiteit van Dundee, Schotland. Voor een onderzoek vroeg hij 50 deelnemers naar hun gedrag over eten, geld en hoe ze zich tot keuzes laten leiden.

“Stel dat je met een adviseur over je pensioen of je hypotheek gaat praten. Als je dat doet terwijl je honger hebt, dan ben je gevoeliger voor snelle bevrediging, ten koste van een mogelijk zonniger toekomst”, zegt Vincent tegen ScienceDaily.

Uit de tests die Vincent en zijn studenten uitvoerden, bleek dat de proefpersonen veel langer belangrijker keuzes konden uitstellen als ze gegeten hadden.

De Britse krant The Guardian herinnert aan een onderzoek over rechters die milder vonnisten als ze goed gelunched hadden.
ScienceDaily - Don't make major decisions on an empty stomach
Reageer
  • Deel
Druk af