Primeur op Foodlog. De nieuwe Hollandse Nieuwe is er al en te koop. Niet in Nederland maar in Antwerpen. In een visrestaurant werd hij me aanbevolen als voorgerecht. De uitbater vertelde me dat hij de maatjesharing krijgt aangeleverd door een vishandelaar van Tholen.
'Bij jullie mag dat niet he, maar bij ons kan dat gewoon.'
Oplichterij? Nee. Ja.
Het was onmiskenbaar een haring die dit jaar gevangen is, dat kun je proeven als de haring maar heel kort in het vrieshuis was, dan zit er nog iets 'groenigs' aan. Deze week gaan Nederlandse haringinkopers naar Denemarken en Noorwegen om inkopen te doen. Ze wachten op de vette vis en slaan hun slag. Hoe kan het dan dat er al maatjes 2008 in Antwerpen worden uitgeserveerd? Eenvoudig. Er wordt op haring gevist voor de vismeel- en conservenindustrie . Je kunt er een zootje van kopen om te verwerken tot Hollandse Nieuwe. Het zijn magere haringen. Dat was ook de mijne in Antwerpen, dieprood (niet goed uitgebloed) en zout. De haring was waarschijnlijk niet zouter dan een goeie, maar bij gebrek aan vet gaat de zoute smaak overheersen.
Primeurjagen is dom, je krijgt armzalige waar voor vet geld. Geduld loont. Wachten op de vette. Ik denk dat in de tweede helft van juli de beste haring aan de straat te koop is. Die zie ik aan de zon.
Dit artikel afdrukken