Mijn vrouw kwam er gisteren mee thuis. Niet met het onfortuinlijke dier, maar met het verhaal. Ze was uit eten in Amsterdam. In zo'n besloten restaurant waar je als gasten onder leiding van een kok samen kookt.

Alles was geweldig. Met prachtige verhalen en niet aflatende lessen voor de gasten. Eet geen kweekvis, want daar worden de wereldzeeën voor leeggevist. Neem dus wilde als je de kans krijgt. Die zorgen bovendien - het is nu te lezen in de Consumentengids - voor minder broeikasgas dan vlees. En ze hebben kunnen dartelen, want kweekvissen zitten dichter op elkaar dan plofkippen en zijn stoned van de antibiotica.

Uitstootzorgen of niet, de kok of zijn hulp rijden speciaal voor de vis iedere dag van Amsterdam op en neer naar Den Oever. Hij heeft iedere avond een handjevol gasten. Waar hij verder nog naartoe rijdt is onbekend, maar z'n ingrediënten waren heerlijk en vers - mijn vrouw kan goed proeven en is zelf een prima kok, dus dat ik geloof ik zonder meer. En duurzaam dus, dat snap je met al die kilometers voor een duurzaam handje hier en een vers plukje daar.

Duurzaam, dat nieuwe toverwoord hoort mijn vrouw weleens van mij. Daarom viel het haar zo op. Net als diervriendelijkheid in relatie tot het eten van kalfsvlees.

Want ze at geen kalf, maar deed een goede daad.Ze at iets dat niet bedoeld was als vlees en daarom was het helemaal OK om er goed van te eten. Het was van een kalfje dat een vrolijk buitenkoetje had moeten worden. Maar ja, het brak zijn poot en - niets aan te doen - daarom moest 't dood. De kok vertelde het met tranen over zijn wangen. Het was een goede daad om dit dier dat koe en dus geen kalfsvlees had moeten worden te eten. Ze at het gebroken pootje en voelde zich een wonderdokter. Ook haar tafelgenoten voelden het. Ze dartelden in gedachten door de weiden waarin het dier zou hebben gespeeld. Dat zou het nooit doen, want het kwam buiten en brak z'n poot. Ze aten de diervriendelijke dood en vierden een feestelijk requiem voor die gebroken poot.

Ben ik blij dat ik nooit m'n poot heb gebroken. Smakelijk, duurzaam en diervriendelijk eten.

Is het duurzaam en verantwoord mensen zo verhalen op de mouw te spelden?
Dit artikel afdrukken