De newsroom van 8 oktober 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
Wel eens een vel-over-been olifant gezien? De Nederlandse dierenartsassistent Femke de Haas wel. En dat is geen fraai gezicht. "Olifanten zijn grote dieren en het is niet de bedoeling dat je hun botten ziet," aldus De Haas in The Independent (4.1). Een veertiental Sumatraanse olifanten, een bedreigde soort, dreigt het onverwachte slachtoffer te worden van de coronapandemie.
De Haas werkt voor de dierenwelzijnsorganisatie Jakarta Animal Aid Network in Indonesië. Ze bracht namens de overheidsinstantie BKSDA (Konservasi Sumber Daya Alam Bali) een bezoek aan het kleine olifantenpark Bali Elephant Camp. Het park bleek sinds het begin van de Covid-19-pandemie zijn olifanten nauwelijks meer te eten hebben gegeven. Ook het personeel kreeg niet meer uitbetaald. De reden? Met de pandemie en de lockdowns droogde de toeristenstroom op. Toeristen mochten voor een fiks bedrag een ritje op een olifant maken. Geen bezoek, geen geld, geen voer.
Volgens De Haas is het voeren van een olifant helemaal niet zo duur. Voor zo'n $200 per maand ben je wel klaar. Olifantenvoer mag dan niet zo duur zijn, olifanten eten wel véél, vooral bladeren, gras, struiken, boombast en fruit als ze het tegenkomen. Maar zelfs dat geld was er niet meer, en BEC slaagde er ook niet in een alternatieve bron van inkomsten te vinden. De overheid nam de olifanten in beslag en bracht ze over naar een nieuwe, moderne dierentuin. Mét hun verzorgers. Ze hebben inmiddels weer wat vlees op de botten (Al Jazeera, 4.2).
Het olifantenvoer mag een voorbeeld zijn, de coronacrisis blijft niet zonder impact op diervoerproducenten. Het Nederlandse Danisco Animal Nutrition, een onderdeel van International Flavors & Fragrances (IFF), gaat de prijzen met 10% verhogen (Het Financieele Dagblad, 2.1). Danisco Animal Nutrition maakt onder meer voerenzymen en probiotica.
Als gevolg van de uitzonderlijk hoge kosten voor zeecontainers, verpakkingen en ook gas, kan het bedrijf niet anders. Uiteindelijk, is de verwachting, zal de prijsstijging doorsijpelen in de consumentenprijzen. Kosteninflatie dus. Boeren zullen er wellicht niet aan ontkomen de hogere prijzen voor diervoeding te verrekenen met hun afnemers. Eten voor mensen wordt dan ook duurder.
Dit artikel afdrukken
De Haas werkt voor de dierenwelzijnsorganisatie Jakarta Animal Aid Network in Indonesië. Ze bracht namens de overheidsinstantie BKSDA (Konservasi Sumber Daya Alam Bali) een bezoek aan het kleine olifantenpark Bali Elephant Camp. Het park bleek sinds het begin van de Covid-19-pandemie zijn olifanten nauwelijks meer te eten hebben gegeven. Ook het personeel kreeg niet meer uitbetaald. De reden? Met de pandemie en de lockdowns droogde de toeristenstroom op. Toeristen mochten voor een fiks bedrag een ritje op een olifant maken. Geen bezoek, geen geld, geen voer.
Volgens De Haas is het voeren van een olifant helemaal niet zo duur. Voor zo'n $200 per maand ben je wel klaar. Olifantenvoer mag dan niet zo duur zijn, olifanten eten wel véél, vooral bladeren, gras, struiken, boombast en fruit als ze het tegenkomen. Maar zelfs dat geld was er niet meer, en BEC slaagde er ook niet in een alternatieve bron van inkomsten te vinden. De overheid nam de olifanten in beslag en bracht ze over naar een nieuwe, moderne dierentuin. Mét hun verzorgers. Ze hebben inmiddels weer wat vlees op de botten (Al Jazeera, 4.2).
Het olifantenvoer mag een voorbeeld zijn, de coronacrisis blijft niet zonder impact op diervoerproducenten. Het Nederlandse Danisco Animal Nutrition, een onderdeel van International Flavors & Fragrances (IFF), gaat de prijzen met 10% verhogen (Het Financieele Dagblad, 2.1). Danisco Animal Nutrition maakt onder meer voerenzymen en probiotica.
Als gevolg van de uitzonderlijk hoge kosten voor zeecontainers, verpakkingen en ook gas, kan het bedrijf niet anders. Uiteindelijk, is de verwachting, zal de prijsstijging doorsijpelen in de consumentenprijzen. Kosteninflatie dus. Boeren zullen er wellicht niet aan ontkomen de hogere prijzen voor diervoeding te verrekenen met hun afnemers. Eten voor mensen wordt dan ook duurder.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›4. Overig
-
Critically endangered elephants ‘left to starve’ as park hit by pandemic
The Independent -
‘Just skin and bones’: Bali elephants left to starve
Al Jazeera -
Coronavirus report warned of impact on UK four years before pandemic
The Guardian -
Why COVID vaccines didn’t win a science Nobel this year
Nature -
Covid-19 has laid bare social inequities – now is the time to fix them
New Scientist
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog