Vandaag het nieuws van 7 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Horeca-protest
De horeca voerde maandag actie. Onder de noemer Black Monday vraagt de branche dringend om meer steun én perspectief op snelle heropening.

Op meerdere plekken zijn (stille) protesten gehouden en petities aangeboden. In Den Haag kwamen ruim 300 horecaondernemers bij elkaar om te protesteren (Misset Horeca, zie 1.6). Ze willen meer geld van de overheid ter compensatie van het omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen. Een aantal ondernemers riep de menigte op om ‘de poot stijf te houden’. Wat hen betreft gaan op 17 januari de deuren van de horeca weer open.

"Er is steeds meer paniek onder onze achterban", laat Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), aan BNR weten (zie 1.4). Bij een groot deel van de horeca staat "het water boven de lippen". Willemsen hoopt het kabinet tot meer steun te bewegen. Hij noemt de potentiële steunmaatregel die vorige week gelekt is, een "mooie stap" maar voegt er meteen aan toe dat er nog niets voor starters geregeld is.
'The Show Must Go On'
Ook de evenementenbranche slaat alarm. Met de campagne The Show Must Go On (Leeuwarder Courant, 4.5) vroeg de sector aandacht voor de nijpende situatie waarin de evenementenbranche verkeert. De sector hoopt met de actie te bereiken dat het kabinet snel duidelijkheid schept over het komende evenementenjaar. Zo zouden testevenementen al in januari georganiseerd kunnen worden, in plaats van pas als het stadium 'waakzaam' is bereikt. Verder onderstreept de actie de financiële nood in de sector, bij zowel organisatoren, theaters, artiesten en podia.


Wat doen we met het kerstpakket?
Is in normale omstandigheden is 'wat doen we met de kerst' de geijkte vraag in deze tijd van het jaar, dit jaar ligt dat anders. De NOS maakt een reportage rondom de vraag: 'wat doen we met het kerstpakket'. Van geen, of een sober pakket tot een juist uitgebreidere traktatie als hart onder de riem voor de thuiswerkende medewerkers (zie 4.15). En wat doen de zes bedrijven die afgelopen zomer de meeste NOW-loonsteun ontvingen, geven zij wel of geen kerstpakket? Kort het antwoord: Transavia nee, KLM nee (maar die deden er al niet aan), Tata Steel nee, Holland Casino nee, Schiphol ja (maar wel 'wat meer bescheiden') en DAF Trucks ja: "We vinden het juist ook in deze uitdagende tijd belangrijk onze waardering uit te spreken voor onze medewerkers".

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken