Het nieuws van 5 januari. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Aan de vooravond van de eerste coronavaccinprik in Nederland zendt de NOS een avondvullend programma uit over de grootste vaccinatiecampagne uit de Nederlandse geschiedenis der vaccinatiecampagnes (NOS, zie 4.1). Onder leiding van Rob Trip zullen we ervaringsdeskundigen (zowel patiënten als verpleegkundigen) en vertegenwoordigers van de Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD voorbij zien komen. Ook de priklocatie in Veghel waar woensdag de eerste Nederlander wordt ingeënt, komt in beeld. In de Volkskrant geeft Coronna-wetenschapsjournalist Maarten Keulemans alvast antwoord op zes praktische vragen over de entingen, de mate van bescherming en wat ons verder te wachten staat.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hadden het zwaar te verduren tijdens het Kamerdebat dinsdag over de Nederlandse vaccinatiestrategie. Woensdag begint Nederland - als laatste land van Europa - met prikken.

De Tweede Kamer geeft flink af op het vaccinatiebeleid van het kabinet. De Jonge geeft in een Kamerbrief toe dat hij andere keuzes had moeten maken (BNR, zie 4.4). Zo waren we bijvoorbeeld onvoldoende flexibel toen bekend werd dat het Pfizer- en niet het AstraZeneca-vaccin als eerste op de markt zou komen.

Ook premier Rutte erkent de missers in de vaccinatiestrategie van Nederland. Volgens hem had hij de GGD's eerder moeten vragen zich klaar te maken voor grootschalige vaccinatie (De Telegraaf, zie 4.3). "We waren onvoldoende snel in staat GGD-straten uit de grond te stampen", aldus Rutte. Naast de oppositiepartijen die de premier verantwoordelijk stellen voor de chaos, neemt de premier ook zichzelf de late start van de campagne kwalijk (AD, zie 4.2).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken