Het nieuws van 24 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Annuleren is helpen
Vaste klanten van HelloFresh in Duitsland kregen begin deze week een ongewoon aanbod: wie de bestelling annuleert, kreeg €10 gestort als bedankje (RetailDetail, zie 2.3). De vraag op de Duitse thuismarkt van de aanbieder van maaltijdboxen is zo geëxplodeerd, dat de thuisbezorger klanten beloont als ze alsnog zelf hun feestmenu bij elkaar sprokkelen. "Met uw hulp zullen wij ervoor zorgen dat onze capaciteit bij de jaarwisseling zijn grenzen niet bereikt en dat wij onze service ook in de toekomst naar tevredenheid kunnen blijven aanbieden", is te lezen in de e-mail.

Jaap van Dissel oordeelt hard
De tweede coronagolf had voorkomen kunnen worden, zegt RIVM-baas Jaap van Dissel in een interview met Maarten Keulemans van de Volkskrant (zie 4.9). Hoewel de intenties goed zijn, laat het gedrag ook iets anders zien. Volgens de RIVM-baas is het gevoel van urgentie veranderd. “Maatregelen die we eerder ook namen, hebben nu minder effect dan in maart. Dat moet wel komen doordat men een andere invulling geeft aan de adviezen”, aldus Van Dissel. Bijna 20% positief getesten verlaten toch hun huis. "En we zien dat personen met verkoudheidsklachten toch naar hun werk of naar school gaan. Ik wil benadrukken: ik kan heel goed begrijpen dat men genoeg heeft van het virus en terug wil naar de periode ervoor. Maar het virus laat het gewoon niet toe.”

Van Dissel vindt het ongewenst als het OMT wordt gevraagd politieke afwegingen te maken. "Dat is niet aan ons, maar aan de politiek, vinden we. [..] Op enig moment heeft het OMT daarom zeer expliciet aan het kabinet geschreven: wij gaan over de medisch-epidemiologische adviezen." Economische, maatschappelijke en sociaalpsychologische adviezen zouden op een andere manier georganiseerd moeten worden, was hun advies. Ook over mondneusmaskers gaat de RIVM baas uitgebreid in. De verandering van standpunt van het OMT werd ingegeven doordat mondkapjes zo ongeveer het enige onderwerp was waarover werd gesproken in de media. "Dat leidde af van de maatregelen waar het écht om moest gaan, zoals afstand houden of thuisblijven bij klachten. Dus hebben we aangegeven dat wij vonden dat er gewoon een besluit moest komen, om van die discussie in de media af te zijn."


Thuis feesten met Goodbye 2020
Onder meer Snelle, Douwe Bob, Sunnery James & Ryan Marciano en Broederliefde moeten jongeren een feestelijke jaarwisseling bezorgen én zoveel mogelijk thuis houden (Trouw, zie 4.7). De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) draagt €1 miljoen bij aan Goodbye 2020, het grote online 'thuisfestival' met optredens van 250 artiesten.

Het platform Follow the Beat kwam met het plan, het Kernteam Crisiscommunicatie hapte meteen toe. “Zoiets kan de sector veel beter verzorgen dan dat wij het als overheid gaan verzinnen.” Gemeenten omarmden het plan, de muzikanten hebben weer wat te doen. De optredens worden vooraf opgenomen, maar verder is het evenement opgezet als een echt festival. Het publiek kan via een blokkenschema kiezen uit verschillende artiesten. Tijdens de shows kunnen feestgangers via Zoom contact worden leggen. Het programma oogt afwisselend: muziek van Nederlandstalig tot drum & bass en van techno tot hiphop. Jandino Asporaat, Roué Verveer en Howard Komproe doen een comedyshow. Het evenement begint de 31e om 17:00 uur en duurt tot vijf uur de volgende ochtend.

Versuikering antistoffen verschilt
Coronapatiënten die op de Intensive Care belanden, maken antistoffen tegen het virus met een schadelijke werking. Bij hen hechten zich andere suikers aan de antistoffen dan bij mensen met milde klachten. Dit zorgt voor een extreem krachtige, schadelijke afweerreactie. Dat concluderen onderzoekers van Sanquin (zie 4.1)
Dit artikel afdrukken