Vandaag het nieuws van het weekend van 21 en 22 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Op wie of wat te vertrouwen in deze coronatijden? De antwoorden lopen nogal uiteen. Zo wil minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge iedereen testen om het land weer virusvrij te krijgen. In de Volkskrant legt Maarten Keulemans uit dat dat niet gaat werken. Onderzoekers van de universiteit van Utrecht rekenden uit dat daarvoor alle Nederlanders elke drie dagen een test zouden moeten ondergaan (zie 4.1). "En dat is dan nog bij ‘een aaneenschakeling van optimistische aannames," zegt onderzoeksleider Marc Bonten. Zoals sneltests die net zo gevoelig zijn als de huidige wattenstaafjestest, geen nieuwe besmettingen vanuit het buitenland, en een bevolking die zich trouw aan alle isolatieregels houdt.

The moral of this sorry tale? Trust science, not the scientists
Op Urk vertrouwen de Urkers op de Heere (en het eten van gezonde vis), om de coronacrisis te bedwingen, schrijft Trouw (4.10). Vaccineren? Dat laten de burgemeester maar ook de dominee aan de Urkers zelf over.

Voor de rest van het land is sturing vanuit de overheid gewenst. In de woorden van de NRC: "Mensen krijgen in media, ook sociale media, een stortvloed aan informatie over zich heen. Het scheiden van betrouwbare bronnen en desinformatie is niet altijd simpel. De overheid moet mensen gidsen. Burgers hebben recht op heldere en eerlijke informatie, ook over de risico’s, zodat ze zelf een zorgvuldige afweging kunnen maken." De Volkskrant is nog directer: "Overheid, durf te betuttelen als het gaat om de volksgezondheid".

Onder Vlamingen zijn het geloof en vertrouwen in de wetenschap gestegen dankzij de coronacrisis. Niet alleen zien en horen de Vlamingen meer wetenschappers, ook hebben ze meer vertrouwen gekregen in wat die wetenschappers vertellen dan voor de epidemie. Goed nieuws, vindt de Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits (VRT, 4.11) : "Dit geeft een boost aan de doelstelling om het maatschappelijk draagvlak voor onderzoek en wetenschap te vergroten."

Maar goed ook, schrijft The Guardian (4.12). Want deze pandemie is ontaard in een infodemie. Wie kun je vertrouwen? Toch de wetenschap, bepleit Sonia Sodha. "The moral of this sorry tale? Trust science, not the scientists. They are only human, subject to the same cognitive biases, the same whims of ego, as the rest of us. In the real world, the line between bravely challenging a lazy consensus and trying to shut down legitimate criticism of bad science can be a thin one. It’s an unnerving realisation, but scientists can be captured by antiscience just like anyone else."

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken