Voor de supermarkten vlakte de omzetgroei in de loop van mei af. Dat was op het moment dat de horeca de deuren weer opende. De sluiting van de horeca liet ons meer thuis koken en bakken. Ook gingen we vaker naar speciaalzaken om ondanks de dichte horeca lekker te kunnen blijven eten.
Voor bakkers is de heropening van de horeca geen nekslag geweest; hun corona-omzetgroei lijkt structureel en blijvend vergeleken met andere segmenten, aldus Norman Buysse van GfK. Volgens hem hebben andere speciaalzaken de wind minder in de zeilen. Slagers plussen niet meer, maar doen het relatief beter dan de supermarkt. De visspeciaalzaken laten het ook "enigszins uit handen glippen". Groentewinkels hebben het nog lastiger en vertonen geen groei meer.
Volgens de marktonderzoeker veranderde tijdens en na de coronalockdowns vooral hoe én waar we eten kochten én opaten (Distrifood, zie 2.2). We gingen over op de online bezorging van boodschappen en bezochten minder vaak (verschillende) supermarkten. Buysse benadrukt het opnieuw opkomende belang van aanbiedingen bij verschillende supermarkten, nu mensen weer op koopjesjacht durven (FoodHolland, zie 2.4).
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Foodtruckondernemers zien dromen in vlammen opgaan: 'We zijn dubbel gepakt'
RTL Nieuws -
Tesco Donates Three Million Meals For Children
ESM Magazine -
Verlies onlinesuper Crisp vorig jaar verdubbeld naar €8,5 mln
Het Financieele Dagblad -
Omzet detailhandel ruim 8 procent hoger in tweede kwartaal 2021
CBS
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Wine Sales Through Italian E-Commerce Channels More Than Quadruple
ESM Magazine -
Supermarkten hebben het zwaarder sinds heropening horeca
Distrifood -
Our Daily Bread – How The Bakery Segment Is Seeking To Bounce Back
ESM Magazine -
GfK: 'Vooral supermarkten voelen de gevolgen van heropening horeca'
FoodHolland -
Vooral supermarkten en groentewinkels voelen heropening horeca
Nu.nl -
CBS: Supermarkten halen hogere kwartaalomzetten
Distrifood -
Toegangstesten horeca vanaf volgende maand bij meer dan 75 gasten
MissetHoreca -
Pret a Manger in post-pandemic plan to expand beyond big city centres
The Guardian
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Vakantie wordt heel lastig zonder vaccinatie: ’Je krijgt onderscheid en minder vrijheid’
De Telegraaf -
Coronavirus and flu vaccines could be COMBINED this winter
DailyMail -
Pass sanitaire dans les bars et restaurants : «Les clients coopèrent et jouent le jeu»
Le Parisien -
Het oude normaal keert niet terug, en zicht op een nieuw normaal heeft het kabinet niet
Trouw
4. Overig
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog