Nieuws over de coronapandemie vind je overal. Op Foodlog helpen we je het te duiden, door het te rangschikken in 4 thema's. In onze dagelijkse newsroom, het Corona-effect, brengen we je een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers.
Vandaag het nieuws van 1 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
De coronapandemie maakte de Europese consument bewuster van het belang van een goede gezondheid en gezonde voeding. EIT Food, Europa's Food Innovation Initiative ondersteund door de European Institute of Innovation and Technology (EIT), onderzocht aankoop- en consumentengedrag tijdens de lockdown ten gevolge van het coronavirus (FoodIngredientsFirst, zie 3.6). De instantie legde een vragenlijst voor aan 5.000 consumenten uit 10 Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Van de deelnemers zegt 87% meer lokaal geproduceerde boodschappen te blijven doen. De consument shopt meer online (45%), in grotere hoeveelheden (47%) en plant winkelbezoeken beter (45%). Ondanks dat de meerderheid aangaf in financiële moeilijkheden te zijn gekomen door de virusuitbraak, kocht de Europese consument meer van bijna iedere productgroep. De uitkomsten van de studie laten het belang van betaalbaar voedsel voor consumenten zien, maar betaalbaarheid mag niet ten koste gaan van een gezond voedingspatroon en gezond leven.
Chinese overheden stopten cijfers in de doofpot aan het begin van de coronacrisis. Dat blijkt nu op basis van gelekte documenten van gezondheidsinstanties uit de provincie Hubei (NRC, zie 4.15). De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft 117 pagina's aan documenten van interne gezondheidsinstanties uit de provincie in handen gekregen. Volgens CNN trad Hubei bij de start van de virusuitbraak naar buiten met te lage cijfers over besmettingen en coronadoden. Opvallend is een tot nu toe nog onbekende griepepidemie begin december in Hubei, die 20 keer heviger was dan de uitbraak een jaar eerder. Het systeem dat epidemische ziekten moest detecteren functioneerde slecht door een combinatie van geldgebrek, bureaucratie en weinig gemotiveerd personeel. Door die samenloop van omstandigheden kwam hoofdstad Wuhan gemakkelijk weg met te optimistische cijfers over de corona-uitbraak.
Dit artikel afdrukken
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
De coronapandemie maakte de Europese consument bewuster van het belang van een goede gezondheid en gezonde voeding. EIT Food, Europa's Food Innovation Initiative ondersteund door de European Institute of Innovation and Technology (EIT), onderzocht aankoop- en consumentengedrag tijdens de lockdown ten gevolge van het coronavirus (FoodIngredientsFirst, zie 3.6). De instantie legde een vragenlijst voor aan 5.000 consumenten uit 10 Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Van de deelnemers zegt 87% meer lokaal geproduceerde boodschappen te blijven doen. De consument shopt meer online (45%), in grotere hoeveelheden (47%) en plant winkelbezoeken beter (45%). Ondanks dat de meerderheid aangaf in financiële moeilijkheden te zijn gekomen door de virusuitbraak, kocht de Europese consument meer van bijna iedere productgroep. De uitkomsten van de studie laten het belang van betaalbaar voedsel voor consumenten zien, maar betaalbaarheid mag niet ten koste gaan van een gezond voedingspatroon en gezond leven.
Chinese overheden stopten cijfers in de doofpot aan het begin van de coronacrisis. Dat blijkt nu op basis van gelekte documenten van gezondheidsinstanties uit de provincie Hubei (NRC, zie 4.15). De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft 117 pagina's aan documenten van interne gezondheidsinstanties uit de provincie in handen gekregen. Volgens CNN trad Hubei bij de start van de virusuitbraak naar buiten met te lage cijfers over besmettingen en coronadoden. Opvallend is een tot nu toe nog onbekende griepepidemie begin december in Hubei, die 20 keer heviger was dan de uitbraak een jaar eerder. Het systeem dat epidemische ziekten moest detecteren functioneerde slecht door een combinatie van geldgebrek, bureaucratie en weinig gemotiveerd personeel. Door die samenloop van omstandigheden kwam hoofdstad Wuhan gemakkelijk weg met te optimistische cijfers over de corona-uitbraak.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Omzet- en winstdaling voor bierbrouwer Grolsch
Het Financieele Dagblad -
Producenten voedingsmiddelen hard geraakt door coronacrisis
Misset Horeca -
Deense slachtcijfers ondanks corona gestegen
Boerenbusiness -
Omzet in horeca bleef in derde kwartaal ruim 12% achter bij vorig jaar
FoodHolland -
Horeca gaat protesteren in Den Haag: ‘Geen Dreun Maar Steun’
Misset Horeca -
Belgische voedingsbedrijven verliezen 4 miljard aan corona
De Tijd -
Australië weert buitenlanders vanwege corona, maar economie kan niet zonder ze
NOS -
Corona kost Belgische voedingsindustrie 4 miljard euro
RetailDetail -
Horeca wil 600 miljoen euro extra coronasteun van kabinet
Misset Horeca
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Retail post-corona: "Fewer, but better stores"
RetailDetail -
Thanksgiving amid COVID-19: Home-cooked meals proliferate but meal kits rise during pandemic
FoodIngredientsFirst -
Picnic biedt verse vis van Schmidt Zeevis
Distrifood -
AB InBev: geen verhoging bierprijs horeca per 1 januari 2021
Misset Horeca
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Marc Van Ranst: 'Transparantie zal de antivaxers niet overtuigen'
Knack -
Europa velt op 29 december oordeel over Pfizer-vaccin
Het Financieele Dagblad -
‘People are more in control of their working day’: how lockdown changed the way we use our time
The Guardian -
Versoepeling coronamaatregelen voorkomt sterfte door eenzaamheid
HP De Tijd -
Pfizer en BioNTech vragen Europese vergunning voor coronavaccin
Europa Nu -
EIT Food report reveals COVID-19’s “lasting impact” on European eating behaviors
FoodIngredientsFirst -
Het eerste coronavaccin ligt klaar, nu moet Europa nog toestemming geven. Hoe lang duurt dat?
de Volkskrant -
Het testbeleid van de minister: te laat, te traag en niet goed doordacht
NRC -
Crowd control en mobiliteit: 'Het komt erop aan het gedrag van mensen op een subtiele manier te sturen'
Knack -
China koppelt kleurcode aan gezondheid: ‘Geel of rood verandert je leven drastisch’
AD -
Industry-funded nutrition-and-Covid advice: take our supplements!
FoodPolitics -
Chemical compounds in foods can inhibit a key SARS-CoV-2 enzyme, study finds
ScienceDaily -
Wat we zelf kunnen doen om corona te bestrijden
HP De Tijd -
Pubs and venues may turn away people not Covid-vaccinated, says minister
The Guardian -
Supers gaan klant zonder kapje niet weigeren
Distrifood -
Start corona-vaccinatie mogelijk begin januari
Rijksoverheid
4. Overig
-
'VWS liet kans op grotere testcapaciteit schieten'
BNR -
Winkeliers in verwarring over handhavingstaak
Trouw -
Vertraging goedkoop Oxfordvaccin is een fikse domper voor arme landen
de Volkskrant -
Het effect van drukte op straat is vooral psychologisch
Trouw -
Horeca dicht, winkels open – is dat nog uit te leggen?
NRC -
Veiligheidsberaad: winkelier, neem je verantwoordelijkheid!
De Telegraaf -
Tweede sluiting trof winkels (minder) hard
De Tijd -
Coronavirus digest: Red Cross urges resistance to 'fake news' on vaccines
Deutsche Welle -
Belgische shoppers niet welkom in Nederland
RetailDetail -
2020: Een onzeker jaar met een historisch begrotingstekort
Rijksoverheid -
Beantwoording Kamervragen over de laatste ontwikkelingen betreffende COVID-19
Rijksoverheid -
Het gaat iets beter, maar is het genoeg voor een kerstmaal met de familie?
AD -
Italianen mogen op oudejaarsavond niet naar buiten
Het Parool -
‘We weten nog helemaal niet hoe we Nederland moeten gaan vaccineren’
Trouw -
CNN: China verzweeg ernst van corona-epidemie
NRC
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
3. Het ‘nieuwe gezond’
17. Drie miljoen breekbare oudjes krijgen gratis vitamine D. Express
Hier is het CNN-artikel te lezen.
"Chinese overheden stopten cijfers in de doofpot aan het begin van de coronacrisis." We kijken er graag zo tegen aan wb China. Misschien is het neutraler te stellen dat er van alles mis ging.