In de handelsoorlog met de Verenigde Staten is een bijzondere rol weggelegd voor de sojaboon, schrijft het FD. Al jaren importeert China grote hoeveelheden sojabonen uit de VS en Zuid-Amerika, om in de behoeften van de eigen consumenten (tofu, sojamelk, sojaolie, sojasaus) maar ook van de eigen veehouderij te voorzien. Chinese varkens en koeien eten voor 80% Amerikaanse soja, Chinese boeren kunnen maar in 10% van de binnenlandse behoefte voorzien. Geen wonder dus dat de Chinese overheid op alle mogelijke manieren de eigen sojabonenproductie stimuleert.

Dat begint met het benadrukken van de voordelen van de 'eigen' bonen: biologisch bemest, niet genetisch gemodificeerd en rijker aan eiwitten. Verder kunnen de Chinese sojaboeren rekenen op meer subsidies en ondersteuning bij mechanisering (zelfs met Amerikaanse landbouwmachines). Vervangende producten als pindameel en koolzaadolie komen gemakkelijker het land in en China kijkt 'verlekkerd' naar Rusland, waar landbouwgrond beschikbaar is voor buitenlandse investeerders.

Volgens de Chinese president Xi Jinping moet de Chinese bevolking "stevig vasthouden aan de eigen rijstkom, gevuld met eigen voedsel." Als Trumps protectionisme betekent dat China de weg van zelfredzaamheid in moet slaan, vindt hij dat geen slechte zaak.
Het Financieele Dagblad - Eigen boon eerst: China wil afkicken van verslaving aan Amerikaanse sojabonen
  • Deel
Druk af