Artsen en patiënten nemen medische beslissingen op basis van levensverwachting. Zo is bijvoorbeeld bij het starten van chemotherapie de afweging of patiënten nog lang genoeg zullen leven om er voordeel van te hebben. Hetzelfde geldt voor leefstijlaanpassingen bij mensen met diabetes. Als de verwachting is dat ze nog tientallen jaren zullen leven, beïnvloedt dat de besluitvorming.

Onderzoeksleider Rafael Romo van de afdeling Geriatrie van de Universiteit van Californië zegt: “Mensen hebben bewust of onbewust een gevoel over hoe lang ze nog te leven hebben en laten dit meewegen in hun medische beslissingen”.

Verkeerde inschattingen
Om er achter te komen hoe dicht bij de realiteit deze inschattingen zijn en welke invloed ze hebben, vroegen de onderzoekers ruim 2.000 volwassenen van 64 jaar of ouder of zij verwachtten over 10 jaar nog te leven. Deze uitkomsten legden ze naast meer objectieve berekeningen van artsen.
Als mensen hun levensverwachting onderschatten, denken ze dat het niet de moeite waard is om te stoppen met roken, gezond te eten of actief te blijven
In 55% van de gevallen was deze schatting ongeveer gelijk, maar 33% van de mensen onderschatten hun levensverwachting en 12% dacht dat ze ouder zouden worden.
Volgens dr. Victor Montori van de Mayo Clinic kan dat in beide gevallen verkeerd uitpakken. "Als mensen hun levensverwachting onderschatten, denken ze dat het niet de moeite waard is om te stoppen met roken, gezond te eten of actief te blijven. Als ze juist overschatten hoe oud ze worden, ondergaan ze wellicht medische behandelingen waar ze geen profijt meer van zullen hebben”.

Prognose
“Patiënten hebben behoefte aan een prognose, om zich financieel, psychologisch, logistiek of spiritueel voor te bereiden. Het kan ze verbazen wanneer ze horen dat ze langer te leven hebben dan ze denken. Het is belangrijk dat artsen en patiënten hierover praten om samen tot het juiste besluit te komen”, zegt geriatrisch onderzoeker Elizabeth Eckstrom.

Het onderzoek is verschenen in JAMA.

Fotocredits: Elderly Japanese Women, Mr. Hicks46

Dit artikel afdrukken