Op Nu.nl viel eerder deze week te lezen dat de Gezondheidsraad zwangere vrouwen afraadt worst of ham te eten om het risico van kinderleukemie te verkleinen. Zwangeren in paniek, verloskundigen in het geweer, volop aandacht voor de relatie tussen voeding en gezondheid. Dan mag een serieuze Harvard studie waar uit blijkt dat je door caroteenrijk te eten het risico op borstkanker verkleint, ook wel een plaatsje in het nieuws krijgen.

De Harvardstudie richtte zich op het verband tussen het caroteen-niveau in het lichaam en borstkanker door een achttal eerdere studies te analyseren. In het Journal of the National Cancer Institute stellen de onderzoekers dat hun analyse erop wijst dat vrouwen met hogere caroteenniveaus (α-caroteen, β-caroteen, luteïne+zeaxanthine, lycopeen, en totaal aan carotenoïden) een verminderd risico hebben op borstkanker.

Al die carotenoïden, plantaardige micronutriënten, komen vooral voor in oranjekleurige groenten en fruit: wortels, abrikozen, mango's, pompoen, zoete aardappel. Ook sommige groene bladgroenten en vruchten als tomaten en roze grapefruits bevatten carotenoïden.

Maar wie denkt dat ze geen borstkanker krijgt door het eten van wortels, oranje paprika's, tomaten en sharonfruit komt bedrogen uit. Teveel wortels eten geeft bovendien kans op vergeling van je oogwit. Maar waarom zou je er nou te weinig van eten?

Fotocredits: Zijperspace
Dit artikel afdrukken