Hardlopen, joggen, zwemmen en fietsen als twintiger heeft 20 jaar later nog effect op je cognitieve functioneren. Onderzoekers die een groep van 3000 proefpersonen met 20 jaar tussentijd testten kwamen tot de conclusie dat er een positief verband is tussen je hartgezondheid (getraind door deze cardio fitness) en je cognitief functioneren op middelbare leeftijd. Het onderzoek is gepubliceerd in Neurology.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen de 'cardio fitness' van mensen (hoe effectief het lichaam is bij het opnemen en transporteren van zuurstof bij inspanning) en het functioneren van hun hersenen. In dit onderzoek kwam naar boven dat de proefpersonen die het bij de eerste meting langer volhielden op de loopband 25 jaar later beter scoorden op geheugen- en denktesten, ook na correctie voor factoren als roken, diabetes en hoog cholesterolgehalte.

Onderzoeksleider David Jacobs stelt in BBC News Health dat het concept van 'totale fitheid' zich steeds duidelijker aftekent, 'met sociale, fysieke en mentale gezondheidsaspecten'. Hart en hersengezondheid maken deel uit van een 'total package', dat je leven lang blijft doorwerken.
Dit artikel afdrukken