De voorraad is het probleem niet, zo meldden de meeste supers en het CBL de afgelopen dagen al. Ook de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) bericht vandaag dat er in Nederland geen aanleiding is om aan te nemen dat op de voorzienbare termijn leveringsproblemen ontstaan. Logistiek is het wel een uitdaging. Normaal worden supermarkten één of twee keer per dag bevoorraad. Bevoorradingsvrachtwagens maken nu dubbel zoveel ritten, meldt logistiek.nl. Er wordt gekeken naar het inzetten van collega-vervoerders en magazijnpersoneel die het nu zwaar hebben. Want de verwachte rust is nog niet teruggekeerd.

Niet alleen fysieke supermarkten hebben last van de hamsterwoede, ook online webshops hebben het de afgelopen dagen meer dan druk. De hamsterwoede zorgt voor wachttijden van soms een week of meer. The last mile, de uiteindelijke bezorging aan de deur van de klant, is de logistieke bottleneck.

De webshop van biologische supermarktketen Ekoplaza is voorlopig gesloten. Niet wegens tekort aan producten, maar vanwege de explosief toenemende vraag en de krappe beschikbaarheid van personeel. Ook andere supermarktketens hebben het extreem druk. Bij Jumbo is het niet altijd mogelijk om een nieuwe online bestelling te plaatsen wegens de drukte. Albert Heijn heeft het ook over enorme drukte bij de onlineshop. In zowel België als Nederland lopen de wachttijden in vooral steden op tot twee weken. De befaamde elektrische karretjes van Picnic kunnen de vraag al evenmin aan. Daardoor zitten tijdslots al dagen vol en geldt een limiet aan het aantal producten dat mensen kunnen bestellen. In België sloot Carrefour zijn webshop omdat de software het niet meer aankon. Ook de webshops van Waitrose en Ocado begaven het onder het aantal bezoekers.

Niet alleen webshops van supermarkten zien een toenemende vraag, ook de online multimediaverkoop groeide de afgelopen dagen met honderden procenten. Van laptops en beeldschermen tot wifiversterkers en webcams. In die categorie producten slinken vermoedelijk de voorraden, omdat een groot aantal producten en componenten uit China komt. Sportartikelen vliegen net als puzzels en digitale thermometers opvallend vaak over de virtuele toonbank. Onderwijl steeg het aandeel Amazon vandaag flink en doet ook Ahold Delhaize het prima op een nog altijd heel slechte beurs die dalingen meemaakte die sinds Black Monday in 1987 ongezien zijn en daar niet van herstelt.
Dit artikel afdrukken