In het Nederlandse rivierwater komen 26 soorten microplastic en -rubber voor. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en de Universiteit van Amsterdam.

“Het is lastig om microplastics in water op te sporen,” zegt auteur Svenja Mintenig in Resource. Niet alleen is lab-materiaal van plastic gemaakt en kan dat de monsters vervuilen, ook is er door de relatief lage concentraties veel water nodig voor een betrouwbare analyse. De onderzoekers bemonsterden duizenden liters water uit de Dommel, de Maas en rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Nieuw bij dit onderzoek was dat microplastics tot 20 micrometer, zo groot als een menselijke huidcel, waargenomen konden worden. Tot op heden was de minimale grootte 300 micrometer. Analyse met een speciale microscoop en nieuwe software leverde de aanwezigheid van 26 verschillende soorten plastics en rubbers op. Gemiddeld was de concentratie 1 deeltje per liter; hoe dichter bij steden, hoe meer deeltjes.

Onduidelijk bleef waar de deeltjes vandaan komen. "Er komen absoluut microplastics uit rioolwaterzuiveringsinstallaties, maar we konden geen directe link leggen tussen hogere concentraties microplastics in rivieren en de zuiveringsinstallaties." Volgens Mintenig betekent dit dat er ook andere en misschien wel belangrijkere bronnen van microplastics in rivieren moeten zijn.
WUR - 26 soorten microplastics en -rubbers in Nederlandse rivieren opgespoord
  • Deel
Druk af