De oproep van LTO-Noord aan zijn boerenleden om te gaan protesteren tegen de provinciale uitvoeringsplannen naar aanleiding van de stikstofbrief van minister Schouten heeft vandaag effect gehad. Boeren trokken met hun trekkers naar verschillende provinciehuizen. Onderweg zorgden ze voor files. Na Friesland (vorige week vrijdag) besloten vandaag de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland de uitvoeringsplannen voorlopig op te schorten.

In Groningen ramden ongeduldige boeren - weliswaar zachtjes - de deur van het provinciehuis. Een en ander na een grimmige sfeer van protest in de noordelijke stad waar politieagenten werden belaagd met stro. Groningen gaf niet toe aan de protesterende boeren.

Bij het provinciehuis in Utrecht protesteerden volgens LTO circa 200 boeren. Gedeputeerde Bruins Slot vertelde niet van plan te zijn om het voorbeeld van de Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland te volgen. Ook de provincie Flevoland stelde de boeren teleur.


Boerderij brengt een reportage met beelden en filmpjes van alle provincies (naast Groningen, Overijssel, Drenthe, Gelderland, Flevoland en Utrecht ook Zuid- en Noord-Holland) waar vandaag boeren bij de provinciehuizen demonstreerden. Morgen vindt nog een demonstratie plaats bij het gouvernement in Limburg. In Zeeland hebben de boeren besloten niet te gaan protesteren omdat ze in goed overleg met GS zijn. Aanstaande woensdag organiseert de Farmers Defence Force een nieuw protest.

VVD, D66, PvdA en GroenLinks toonden zich in de Tweede Kamer vandaag ontstemd over de protesten in Groningen. VVD landbouwwoordvoerder Helma Lodders, die het dichtst bij de protesterende boeren staat, noemde de actie "ontzettend fout en dom". Volgens haar wordt er "keihard gewerkt om het goed te regelen. Geweld tegen politie of dingen slopen is verwerpelijk en helpt ons niet!"UPDATE 23:00 uur: de Provincie Utrecht gaf aan het begin van de avond toch toe aan de boeren toen die het Provinciehuis niet wilden verlaten zonder toezeggingen. Daarmee behoort nu ook Utrecht tot het rijtje provincies dat de stikstofmaatregelen heeft opgeschort. Een en ander betekent dat in grote delen van het land de gehele vergunningsverlening weer op slot zit.
De Telegraaf - Boeren in Groningen rijden voordeur provinciehuis eruit
  • Deel
Druk af