Anheuser Busch InBev (AB InBev) wil SAB Miller, de nummer twee op de ranglijst van 's wereld grootste brouwers, over te nemen. AB InBev brouwt onder meer Stella Artois, Budweiser en Corona. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 20,8% wereldwijd. SAB Miller is in Nederland de eigenaar van Grolsch. Het bedrijf heeft een wereldwijd marktaandeel van 9,7%.

Samen zullen de bedrijven ruim 30% van de wereldmarkt kunnen bedienen met een brede waaier aan merken, die gaan van massa tot speciaalbieren. Omdat er geruchten in de markt gingen dat AB InBev tot een overname zou willen overgaan, maakte SAB Miller vandaag bekend inderdaad benaderd te zijn, maar nog in afwachting van de details van het bod te zijn.

Onderscheid rendabeler, zegt Heineken
Het nieuws van de overname volgt op een poging van SAB Miller om Heineken (9,1% marktaandeel wereldwijd) over te nemen. Samen met Heineken hoopte het bedrijf uit de klauwen van het veel grotere AB InBev te blijven. Heineken wees dat bod af omdat het bedrijf zegt niet afhankelijk te zijn van omvang, maar van onderscheid in producten. Zo kan het rendabeler en flexibeler blijven dan grotere concurrenten.

Als het tot een deal zou komen, dan zullen beide bedrijven ook desinvesteringen moeten doen; mededingingswetgeving verbiedt al te dominante posities in markten om consumenten keuze te laten hebben. Dat meldt The Financial Times.

Fotocredits: Grolsch Premium Lager, Peter Hellberg
Dit artikel afdrukken