Google gaat samen met het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi werken aan om nieuwe manieren om diabetes real time te monitoren en daardoor beter te behandelen. Diabetes zal naar schatting in 2035 wereldwijd 592 miljoen mensen treffen. Hoeveel geld met de samenwerking is gemoeid, melden beide partijen niet.

Patent loopt af
Sanofi is een wereldspeler in insuline, het medicijn tegen diabetes. Dit jaar loopt het patent op zijn succesproduct, Lantus, af. Vanuit dat oogpunt is het niet verwonderlijk dat Sanofi op zoek is naar nieuwe, innovatieve manieren om in de diabetesmarkt voorop te blijven lopen.

Smart toepassingen
De nieuwe Google divisie Life Sciences werkt op diverse fronten aan 'smart' medische apparaatjes die zonder bloed te prikken voortdurend gegevens over onze gezondheid en ons gedrag verzamelen.
Google wil zich verder ontwikkelen in andere takken van industrie, zoals de automobielindustrie (zelfrijdende auto's) en gezondheidszorg. Het bedrijf doet dat door voort te bouwen op zijn expertise: het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden data en daar toepassingen van maken. Voorbeelden van smart toepassingen zijn bijvoorbeeld Google's glucose-in-het-traanvocht-metende contactlens, die volgend jaar op de markt komt en de goedkope huidsensor die continu gegevens door kan spelen aan de 'Cloud'.

Real-time monitoring
Beide bedrijven hebben elkaar nu gevonden rondom diabetes, een ziekte die door zijn aard bij uitstek 'geschikt' is voor continue dataverzameling en een daarop gebaseerde aanpak. Diabetespatiënten prikken nu meerdere keren per dag een druppeltje bloed om hun glucoseniveau te monitoren. Ze moeten in combinatie met hun dieet en activiteit zichzelf vervolgens insuline toedienen om de ziekte onder controle te houden en akelige gevolgen - hartziekten, kanker, amputaties - te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat slechts de helft van diabetespatiënten zijn doelwaarden haalt.

Volgens Google is een multidisciplinaire aanpak nodig om een ziekte als diabetes aan te pakken. "In samenwerking met Sanofi kunnen we het plaatje compleet maken van hoe diabetes zich ontwikkelt en die gang van zaken door een proactieve en preventieve aanpak proberen te doorbreken", zegt Andy Conrad, topman van Google's Life Sciences, in Wall Street Journal. "Als we grote en diepe fluctuaties in bloedsuikerniveaus kunnen voorkomen, kunnen we de meeste met diabetes samenhangende gezondheidsproblemen voorkomen".

De gezamenlijke expertise van Sanofi en Google moet tot uiting gaan komen in nieuwe, innovatieve manieren om de juiste hoeveelheid insuline toe te dienen op de momenten dat dat nodig is.

Fotocredits: 'Traditional glucose meter', Intel Free Press
Dit artikel afdrukken