In Las Vegas speelt zich deze week de Consumer Electronics Show af, de grootste technologiebeurs ter wereld. De gretigheid waarmee het publiek de nieuwste televisie-schermen in huis wil halen, loopt af (3-D gaat het niet worden). De groei is uit de markten voor digitale camera's en navigatiesystemen en deze lijken verzadigd te raken. De categorieën waar nog wél groei in zit zijn de smartphones en tablets. Inclusief de daarbij behorende 'ecosystemen' aan internetdiensten en apps.

In die toepassingen zit de grootste aantrekkingskracht en dan vooral in de apps die te maken hebben met onze gezondheid. Een onderzoek onder de bezoekers aan de CES liet zien dat 60 procent verwacht hun technische gadgets meer te gaan gebruiken om hun gezondheid te monitoren of te ondersteunen: het publiek begint te beseffen hoe technologie en consumentenelectronica helpt meer te weten over hun gezondheid, deze beter in de gaten te houden en zelfs de hele gezondheidszorg kan vereenvoudigen, schrijft Reed Tucson in de Huffington Post.

De Huffington Post noemt drie voorbeelden van gezondheidszorg 'onder je vingertoppen':
Exergaming: met een interactieve bediening en vloerplaat videospelletjes spelen waarbij je daadwerkelijk ook lichamelijk in beweging bent (de Wii en consorten). Er zijn al onderzoeken die bewijzen dat deze vorm van bewegen effectief helpt tegen overgewicht bij kinderen (en volwassenen). Op de CES is de toepassing te zien die UnitedHealthcare en spellenfabrikant Konami gemaakt hebben van het populaire dansspel DanceDanceRevolution, voor in de schoolklas.

(Prijs)vergelijkingstoepassingen voor gezondheidszorg: er komen online toepassingen beschikbaar waarmee consumenten vergelijkingen kunnen maken tussen zowel de prijs als de kwaliteit van diverse zorgaanbieders. Daarmee krijgen ze meer zeggenschap over en grip op hun zorgkosten. Deze toepassingen zouden wel eens grote impact kunnen hebben op de Amerikaanse gezondheidsmarkt. In de VS wordt meer geld per inwoner uitgegeven aan gezondheidszorg dan waar dan ook ter wereld.

Mobiele toepassingen: met een smartphone en andere gadgets kunnen consumenten direct hun gezondheid meten en monitoren: de mogelijkheden zijn eindeloos. In MobiHealthNews komen de 15 opvallendste voorbij: van bloeddruk- en hartslagmonitoren en bloedsuikermeters tot een hersengolfmeter, een interactieve tandenborstel en de Hapifork die bijhoudt hoeveel en hoe snel je eet.

Op de redactie rouleren al langer berichten over revolutionaire toepassingen. Zo is het met bestaande technologie nu al mogelijk om wat je eet volgens diverse diëten te monitoren en de app je suggesties te laten doen voor voldoende variatie die past binnen wat je lekker vindt. Je app suggereert wat je zou moeten, laat je kiezen uit de bestaande aanbiedingen van die dag of week én stelt je in staat die ook nog eens met een simpele druk op de knop te laten bezorgen. Gecombineerd met gezondheidsapps kun je daarmee van voeding en gezondheid een zelfmanagementspel maken.
Wie beweert dat dat niet gaat werken?

Fotocredits: de Hapifork, van Hapilabs
Dit artikel afdrukken