Mogelijke oorzaken voor de lagere concentratie zaadcellen zijn, zo blijkt uit eerdere onderzoeken, roken door de moeder tijdens de zwangerschap, of overgewicht van de vader. Bij mannen met overgewicht blijkt de concentratie van zaadcellen 10% lager te liggen dan bij mannen met een normaal gewicht, en bij obese mannen zelfs 20%. Ook bij vrouwen is overgewicht een vruchtbaarheidsverminderende factor.

Nieuw onderzoek, gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de International Federation of Fertility Societies en de American Society for Reproductive Medicine in Boston, laat zien dat mannen door te bewegen hun zaadconcentratie kunnen verhogen. Bij de 137 proefpersonen in het onderzoek werd vastgesteld dat de verschillen in zaadconcentratie konden oplopen tot 48% tussen de meest en de minst actieve deelnemers in de groep. De onderzoeken richtten zich vervolgens op de aard van de beweging en activiteit.

Ze kwamen tot de conclusie dat de meest gunstige activiteiten gewichtheffen en tuinieren waren. De verklaring voor de gunstige uitwerking van gewichtheffen is mogelijk de verhoogde testosteronwaarden die presteren in het krachthonk oplevert. Bij tuinieren en andere activiteiten in de open lucht zou de blootstelling aan zonlicht de vitamine-D productie verhogen. Maar niet alle buitenactiviteiten zijn even gunstig: fietsen blijkt zelfs buitengewoon nadelig voor de concentratie van de zaadcellen - al doet dat aan de mobiliteit en de kwaliteit van het geproduceerde zaad niets af.

De onderzoekers durven geen uitspraak te doen over mogelijke preventieve of vruchtbaarheidsverbeterende aanbevelingen die uit hun onderzoek zouden kunnen voorkomen. Daarvoor moet eerst onderzocht worden of het geconcentreerdere zaad van sportieve mannen ook tot meer zwangerschappen leidt.

Fotocredits: Singapore 2010 Youth Olympic Games
Dit artikel afdrukken