In de regionale kranten verschijnt vandaag een reportage van Annemieke van Dongen en Sander van Mersbergen over het Bossche hightech mestverwerkingsbedrijf AquaPurga. Het werd in 2011 met veel tamtam gelanceerd als dé oplossing die mest tot nuttige stoffen en schoon drinkwater zou verwerken op het erf van de boer. Het bedrijf zou bovendien een uitgelezen kans zijn voor investeerders.

Onhandig en onvolwassen
Hoewel vorige week nog Brabantse Statenleden op bezoek gingen bij het veelbelovende bedrijf, lijkt het volgens de reportage meer op een totaal fiasco. De apparatuur is niet uitontwikkeld en functioneert niet. Technische mensen die bij het bedrijf werken worden blootgesteld aan zeer giftige gassen. Inmiddels zou zelfs een faillissementsaanvraag in voorbereiding zijn bij de rechtbank in Rotterdam. Investeerders dreigen daardoor hun inleg te verliezen. Boeren zitten met waardeloze installaties op hun erven à raison van € 1,6 miljoen.
De reportage suggereert geen bedrog, maar onhandigheid en onvolwassen naïviteit bij de directie van AquaPurga.

Mestfraude
Tegelijk meldt Boerderij dat kippenmestverwerker BMC in Moerdijk zijn poorten sluit voor de verwerking van varkens- en koeienmest. BMC vindt het te veel rompslomp. Nu dit jaar meer bedrijven hun mest moeten verwerken uit hoofde van nieuwe regelgeving, wordt gevreesd dat de verwerkingscapaciteit in de mestrijke provincie Brabant niet toereikend zal zijn. Door critici is er in het verleden al vaker op gewezen dat dit soort situaties met zekerheid tot vele mestfraudes in de vorm van illegale dumping zal zorgen.

Fotocredits: Roger Rammers, technisch verantwoordelijke AquaPurga, still
Dit artikel afdrukken