Taxibesteldienst Uber koopt voor $2,65 miljard de concurrerende maaltijdbezorger Postmates, melden Amerikaanse media vooruitlopend op een verwachte aankondiging later vandaag.

Uber is vooral bekend om zijn vervoers- en koeriersdiensten, maar heeft met Uber Eats ook een maaltijdbezorgtak in huis. De taxidiensten gaan zwaar gebukt onder de coronacrisis en leden vorige maand nog een miljardenverlies. De maaltijdbezorgdiensten zitten juist in de lift, alleen al bij Uber Eats steeg de omzet in maaltijdbezorging in mei met 53%.

Dat was mede de reden dat Uber gesprekken aanknoopte met de Amerikaanse bezorger Grubhub. Die werden prompt stopgezet toen Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Grubhub voor €6,5 miljard voor de neus van Uber wegkaapte.

Just Eat Takeaway zette daarmee de eerste stappen op het Amerikaanse continent, na eerdere gedurfde overnames in Europa van Duitse en Britse concurrenten. Volgens Take Away-topman Jitse Groen is de maaltijdbezorgmarkt een 'winner takes most'-markt en moet je streven naar een marktleiderspositie.

Wat dat betreft is Takeaway er in de VS nog niet: markleider Doordash heeft zo'n 45% marktaandeel. De nieuwe combinatie van Uber Eats en Postmates samen komt uit op circa 37%, Grubhub heeft ongeveer 17%, aldus het Financieele Dagblad.

Het Financieele Dagblad - Uber koopt maaltijdbezorger voor $2,65 mrd
  • Deel
Druk af