In Europa is de 'chloorkip' inmiddels bijna een symbool geworden. De kip staat voor vlees dat middels een chloorbad chemisch ontsmet wordt. Een procedé dat in de VS en andere landen al jarenlang gewoon is. In Europa stuit het op grote weerstand. Wij streven er naar eventuele ziekteverwekkers, zoals salmonella en campylobacter, niet aan het eind van de keten pas onschadelijk te maken, maar de hele keten zo kiemvrij mogelijk te houden.

Advies vanwege Amerikaans rapport
In de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord TTIP zwaaien tegenstanders met de chloorkip. Als dat doorgaat, zijn de chloorkippen straks niet meer buiten de deur te houden. De Europese Commissie stelt bij hoog en laag dat de chloorkip er niet gaat komen. Des te opmerkelijker, dat de EC andere vormen van chemische ontsmetting wel lijkt te willen toestaan.

Volgens milieuorganisatie Friends of the Earth 'begint Europa hiermee nu al toe te geven aan de druk van de Amerikanen en dreigt het chemisch ontsmetten van vlees te worden toegelaten'
In De Volkskrant schrijft Gerard Reijn zaterdag dat 'de Commissie [..] ontsmetting met andere middelen dan chloor toegelaten wil krijgen'. Het zou dan met name gaan om perazijnzuur, een verbinding van azijnzuur en waterstofperoxyde. De EFSA, Europa's autoriteit voor voedselveiligheid, bracht vorige week het advies dat deze stoffen veilig te gebruiken zijn voor het ontsmetten van kippenvlees en kipkarkassen. Aan het verzoek om advies lag een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw ten grondslag. De Amerikanen willen immers toegang tot onze markt.

Daarmee komt chemische ontsmetting een stapje dichterbij, vooruitlopend op de TTIP-onderhandelingen. Volgens milieuorganisatie Friends of the Earth 'begint Europa hiermee nu al toe te geven aan de druk van de Amerikanen en dreigt het chemisch ontsmetten van vlees te worden toegelaten'.

Op z'n Amerikaans of op z'n Europees
De vraag is natuurlijk: waar ligt de grens. Gaat het om het al dan niet chemisch ontsmetten? Ontsmetten met heet water (van runderkarkassen) is al toegestaan.
Voor de Amerikanen is overstappen op de Europese manier van werken alleen al uit economisch oogpunt niet mogelijk
Ontsmetten met melkzuur ook. En in het kader van het vrijhandelsakkoord met Canada (CETA) mag rundvlees zelfs met 'recycled heet water' ontsmet worden.
Of gaat het uiteindelijk om de fundamentele vraag: hoe houd je ziektekiemen onder de duim. Op de Europese manier, door de keten zo schoon en veilig mogelijk te laten werken? Of stel je de boel achteraf veilig, door op de een of andere manier te ontsmetten.

Duurder of goedkoper maakt voor resultaat niet uit
Voor de Amerikanen is overstappen op de Europese manier van werken alleen al uit economisch oogpunt niet mogelijk. Vanuit voedselveiligheidsoogpunt is er uiteindelijk niet zo veel verschil. De ziektedruk als gevolg van voedselgerelateerde oorzaken is aan beide kanten van de oceaan ongeveer even hoog, besluit de Volkskrant. In dat geval doen de Amerikanen het beter, want goedkoper.

De consequenties voor de Europese kipproductie zijn groot. Het LEI becijferde dat Europa niet op kan tegen concurrentie van buiten de EU.

Fotocredits: 'Vinegar', Chris Martin
Dit artikel afdrukken