Koninklijke FrieslandCampina, de grootste en meest succesvolle boerencoöperatie van ons land, zegt in het FD een ‘uitzonderlijk jaar’ achter de rug te hebben.

'Wel heel veel"
De valutacrisis, ebola in Afrika, brand in een grote kaasfabriek en de Russische boycot van zuivelproducten zetten de financiële resultaten door onvoorzienbare factoren onder druk.

Het meest onder de indruk is bestuursvoorzitter Cees 't Hart van de invloed die internationale verhoudingen op het resultaat van de Nederlandse melkboerencooperatie kan hebben: "Geopolitiek is terug. Dat hebben we lang niet gehad. De onrust raakt ons als internationaal opererend zuivelbedrijf. We zijn gewend aan volatiliteit, maar het was in 2014 wel heel veel", zegt hij in gesprek met het FD.

5e in de wereld
FrieslandCampina is een internationale gigant. Na het Zwitserse Nestlé, het Franse Danone, het eveneens Franse Lactalis en het Nieuw-Zeelandse Fonterra is FrieslandCampina de vijfde grote zuivelverwerker in de wereld. Het is geen bedrijf met aandeelhouders, maar een coöperatie van 19.000 Nederlandse melkveehouders.

FrieslandCampina komt pas later dit jaar met de definitieve financiële resultaten over 2014. Vandaag wil de topman al wel kwijt dat de omzet vergelijkbaar zal zijn met 2013 (€11,5 miljard), maar dat het operationeel resultaat lager zal uitkomen. In 2013 boekte 't Hart een resultaat voor zijn leden-eigenaren van €513 miljoen. Over het eerste halfjaar boekte hij een brutobedrijfsresultaat (ebit) dat met €102 miljoen daalde tot €173 miljoen. De Rusland-crisis trad daarna op en zou dus een nog groter effect op het resultaat kunnen hebben. De boeren zijn alvast gewaarschuwd. Zij moeten bovendien goed op hun inkomstenstroom uit eigen bedrijfsvoering letten omdat het wegvallen van de quota-politiek hun bedrijven kwetsbaarder dan voorheen maakt voor de vrije maar volatiele wereldmarkt waar ook hun verwerkende en verkopende coöperatie nu zegt last van te hebben.

Niettemin positief
't Hart toont zich niettemin positief over het lopende jaar. Hij zoekt de oplossing in het vinden van nieuwe markten. Omdat er ook - op dit moment niet nader toegelichte -meevallers zijn, moet het resultaat over 2014 ook weer niet al te zwart worden ingezien. Bovendien zegt 't Hart dat "voor de middellange termijn de seinen op groen staan. De demografische ontwikkeling in de wereld en het effect van de investeringen van €2,5 miljard die wij de afgelopen vier jaar hebben gedaan, stemmen tot optimisme." De huidige valutaontwikkelingen zouden positief zijn voor de verkopen in Azië. In China verwacht 't Hart dit jaar door de magisch grens van €1 miljard omzet te kunnen breken. Op zoek naar nieuwe markten en kritische omvang en spreiding van risico's gaat FrieslandCampina ook in 2015 verder met het doen van acquisities. Dat deed het onlangs in zowel Afrika (Ivoorkust) als Europa (Italië).

Fotocredits: aangespoeld pak Nederlandse melk op een vreemde kust, treehouse1977">Jim Champion
Dit artikel afdrukken