De meest gewenste - en verwachte - maatregel komt er niet. Ook op zondag mogen de 1 miljoen Franse jagers de natuur in blijven gaan, die ze dan moeten delen met wandelaars, joggers en fietsers. Volgens de Franse staatssecretaris van Ecologie, Bérangère Couillard, is de zondag namelijk niet gevaarlijker voor niet-jagers dan andere dagen van de week.

Voor jagers is de zondag juist wel gevaarlijker, toonde zender RF1 aan door middel van een fact-check.

Wel moeten jagers voortaan ook een alcoholtest doen voor ze hun geweer aan de schouder zetten. Bij een alcohol-promillage van meer dan 0,5 is een jager in overtreding en dus strafbaar. Ook deze maatregel leidt tot hoongelach. Want wie gaat daarop handhaven? Het Office français de la biodiversité (OFB), zeg de 'natuurpolitie' die ook de jacht beheert, voerde vorig jaar minder dan 500 controles uit. Over de inzet van politie en gendarmerie moet de regering nog afspraken maken, aldus BFMTV.

En natuurlijk komt er een app. Op de al bestaande app Suricate, waar buitensporters problemen kunnen melden zoals een geblokkeerd fietspad of ontbrekende bewegwijzering, kunnen smartphonebezitters straks zien waar gejaagd wordt. Jaja, schamperen de jagers, en wie is er verantwoordelijk voor dat die up-to-date is? Sterker nog, zegt Willy Schraen, president van de Fédération nationale des Chasseurs, 85% van alle bossen in Frankrijk is particulier bezit. "Je denkt toch niet dat ik op het net ga zetten wanneer ik in mijn eigen achtertuin aan het jagen ben?" Schraen stelt voor alle gebieden in kaart te brengen waar uberhaupt nooit gejaagd wordt: de kuststrook, alle nationale, regionale en departementale reservaten, gemeentelijke bossen, landerijen van mensen die tegen de jacht zijn. Alles bij elkaar zal dan tussen een derde en een kwart van het bejaagbare gebied in Frankrijk niet meer bejaagd worden. "Geef mensen die geen jagers willen tegenkomen, gewoon zo'n kaart". aldus Schraen.

In het Franse achterland is jacht net zoiets als bij ons voetballen voor volwassen in amateurclubs, een sociaal tijdverdrijf waarbij een flinke borrel wordt gedronken in het local des chasseurs waar het geschoten wild wordt gevild, versneden en verdeeld.
Dit artikel afdrukken