De productiestop is het gevolg van de ontdekking van in totaal 77 gevallen van hoogpathogene vogelgriepgevallen in 18 departementen.

Marie Pierre Pé, woordvoerder van foie gras-organisatie Cifog, laat aan de Franse krant Le Figaro weten dat de onderbreking forse financiële stroppen met zich meebrengt. Het Franse ministerie van Landbouw heeft een bedrag van €130 miljoen compensatie toegezegd voor de verwachte inkomstenderving van broeders en fokkers. Hoe de inkomensschade aan de kant van de verwerkers, geschat op €140 miljoen, opgevangen gaat worden, is nog onduidelijk.

Prijsstijging 'onvermijdelijk'
Frankrijk produceert bijna 75% van alle foie gras ter wereld. De vide sanitaire zal er toe leiden dat er dit jaar een kwart minder foie gras geproduceerd gaat worden, zo'n 9 miljoen ganzen en eenden. BNR vroeg Jeroen Donker, chef-kok van restaurant Le Garage in Amsterdam wat de productiestop voor gevolgen gaat hebben. "Het is bij ons één van de meest verkochte gerechten van de kaart. En daarom hoop ik eigenlijk niet dat er een stop op komt. Want de gevogelteleverancier wist eigenlijk nog van niks. En daar halen wij onze levers vandaan. Dus het is afwachten wat zij gaan doen", zegt hij. Marie Pierre Pé weet één ding al wel zeker: een prijsstijging voor foie gras en andere eenden- en ganzenproducten is 'onvermijdelijk'.
Dit artikel afdrukken