Keuzevrijheid 1,5 miljoen consumenten 'beperkt'
Voedselwaakhond foodwatch start een nieuwe emailactie om minister Edith Schippers te bewegen tot strengere etiketteringsregels. Voedselfabrikanten moeten volgens foodwatch verplicht worden te vermelden of in hun producten stoffen van dierlijke herkomst zijn verwerkt. 'Nederland telt minstens 1.5 miljoen consumenten die uit religieuze, ethische of andere beweegreden bepaalde dierlijke ingrediënten willen vermijden. Denk aan de Islamitische, Hindoestaanse of Joodse gemeenschap, maar ook aan de vele vegetariërs en veganisten die Nederland telt', schrijft foodwatch. Omdat nu niet zichtbaar is op het etiket dat er dierlijke ingrediënten verwerkt zijn, worden deze consumenten 'aanzienlijk beperkt in hun keuzevrijheid'.
Hiaat
Foodwatch ging zelf al op onderzoek uit en trof visgelatine aan in fruitsap en frisdrank, broodverbeteraar gemaakt van eendenveren of varkenshaar, visolie in olijfolie, E-nummers en aroma's van dierlijke herkomst in chips en varkensgelatine in geitenkaas. Met een emailactie wil foodwatch minister Schippers in beweging krijgen zodat dit 'hiaat in de etiketteringsregels' aangepast gaat worden.
Je vindt de emailactie op de site van foodwatch.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zeg maar gerust dat er bagger over Katan wordt uitgestort. Zou een mooi sociologisch onderzoeksthema kunnen opleveren door Stapel/Vonk over hufterig gedrag door specifieke bevolkingsgroepen.
Op de Facebook pagina van Foodwatch regent het inmiddels klachten over de 'gesponsorde' hoogleraar Katan....
Ik ben al jarenlang donateur van Foodwatch en vind dat ze over het algemeen goede acties voeren. Met deze actie ben ik niet gelukkig. Niet omdat ik het met Katan (gisteren in een of ander nieuwsprogramma) eens zou zijn dat het de moeite niet waard is, maar om de woordkeuze van Foodwatch in de geest van ''verborgen dieren in je eten''. Het gaat waarschijnlijk, ben ik met Katan wel eens, maar om sporen en ik vermoed dat er geen dieren expliciet voor worden geslacht, maar dat met restproducten wordt gewerkt. Aangezien ik geen vegetariër of veganist ben en ook niet wordt gehinderd door andere religieuze delusies heb ik zelf ook niet zo veel problemen met sporen van dierlijke herkomst in verder plantaardig geacht voedsel. Wat betreft de etikettering, ik denk dat daar kan worden volstaan met een mededeling dat het eindproduct sporen kan bevatten van dierlijke producten die voor bereidingsdoeleinden zijn gebruikt.
Voor de vegetariërs, veganisten en religieuze voedselweigeraars: als je het zo belangrijk vind dat je eten op bepaalde manieren is klaargemaakt en van zeer nauwkeurig omschreven bronnen komt, maak dan je eten zelf en gebruik geen industrieel bereid voedsel.