Met ingang van morgen wordt een EU verordening van kracht die een waarschuwing op voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen verplicht stelt. Dat is oud nieuws, maar voor voedselwaakhond foodwatch aanleiding consumenten op te roepen opnieuw in actie te komen. Foodwatch meldt het volgende in het persbericht van vandaag:

foodwatch eist een stop op de verkoop van cholesterolverlagende halvarine. De Europese Unie verplicht Unilever tot een nieuwe waarschuwingstekst op de cholesterolverlagende halvarine Becel pro-activ en geeft hiermee een waarschuwing af. Vanaf morgen (15 februari) schrijft Verordening 718/2013 producenten voor, mensen zonder cholesterolproblemen de consumptie van voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen nadrukkelijk af te raden. Daarmee wijst de EU op mogelijke gezondheidsrisico’s. Voedselwaakhond foodwatch uit kritiek op het feit dat de EU alleen maar een onopvallende, klein afgedrukte waarschuwing voorschrijft, maar de vrije verkoop van onvoldoende geteste voedingsmiddelen blijft toelaten..

Met het bericht en de emailactie neemt foodwatch Nederland nadrukkelijk producent Unilever en diens product Becel pro-activ op de korrel. In 2012 kreeg Becel pro-activ het Gouden Windei toegekend, en in Duitsland staan Unilever en foodwatch voor de rechter over de juistheid van de omstreden bewering. Foodwatch stelt dat de vanaf nu verplichte waarschuwing onvoldoende is: "Als een voedingsmiddel niet 100% bewezen veilig is, dan mag er niet alleen maar in een voetnoot voor het gebruik worden gewaarschuwd – het moet uit de markt worden genomen."

Over linolzuur, cholesterol, en een gezond dieet hebben de afgelopen jaren vele deskundigen elkaar op Foodlog weten te vinden.
Dit artikel afdrukken