9
Fotocredits: 'Vleermuis', Stiflers-Mom

Flash VoedselketenVleermuizenmest helpt de landbouw, mensen én het dier

Poep van vleermuizen moet de landbouw in Mozambique een boost geven. Het Antwerpse bedrijf De Ceuster Meststoffen (DCM) gaat meehelpen aan een project om vleermuizenmest te verzamelen en verwerken tot organische meststoffen, aldus Vilt.

Een belangrijke motivatie achter het project is de bescherming van vleermuizen. Vleermuizen spelen een grote rol in het ecosysteem, omdat ze insecten eten die ziektes verspreiden, zoals de malariamug, of insecten eten die schade toe richten aan de landbouw, zoals rupsen.

DCM haalt de vleermuizenmest ‘s nachts uit de grotten, wanneer de vleermuizen op pad zijn. De kwaliteit van de mest varieert wel sterk. Dat is afhankelijk van het voedsel dat de vleermuis eet, hoe lang de mest al in de grot ligt en de vochtigheid in de grot. DCM zal de mest dus mengen met andere lokale grondstoffen om zo een hoogwaardige meststof te produceren.

VILT - Mestproducent DCM geeft Afrikaanse landbouw vleugels me, 6 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #9
  • 7 mrt '24
  • 14:49

In Afrika is de situatie heel anders dan in Europa, er zijn meer dan 10, deels soortspecifieke lyssavirussen in omloop. De peopscheppers moeten een beetje voorzichtig zijn. Mij is een besmetting met dodelijke afloop bekend, na een toeristisch bezoek aan een vleermuisgrot (botsing met zo´n fladderaar). Ik bewteijfel of er vaccins zijn tegen de ALBV´s.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #8
  • 7 mrt '24
  • 14:22

Rabies lyssavirus (RABV, mogelijk in alle zoogdieren), en European bat lyssavirus 1 (EBL-1) en European bat lyssavirus 2 (EBL-2) (alleen in vleermuizen) zijn voor zover bekend de enige rabies virussen die in Europa endemisch zijn. Ze kunnen worden overgebracht door bijtwonden of (diepere) huidbeschadigingen, waarna ze opgenomen worden door axonen (de lange uitlopers) van zenuwcellen (via b.v. de motorische eindplaatjes die spiercontractie mogelijk maken. Eenmaal opgenomen komen ze door retrograad transport terecht in de cellichamen waar ze zich vermenigvuldigen. Via synaptische contacten op die cellen komen ze vervolgens terecht in het hele centrale zenuwstelsel.

Onbehandeld lijdt het binnen 14 dagen tot een zeer onprettige dood, maar post-trauma-vaccinatie/serumtoediening voorkomt dat (moet wel binnen een aantal uren gebeuren. Preventieve vaccinatie is effectief. Met de vervelende aantekening dat niet helemaal duidelijk is of vaccinatie zoals gebruikelijk alleen tegen RABV ook daadwerkelijk bescherming geeft tegen EBLV´s.

Dat vleermuizen niet doodgaan aan RABV en EBLV komt waarschijnlijk door hun extreem hoge lichaamstemepratuuur (>42 graden). Niet elke vleermuis is een virusdrager. Rabiesvirussen komen maar op heel beperkte schaal voor in vleermuispopulaties, maar ze zijn wel uitgebreid gelinkt aan een hele serie andere onaangename virussen. Dus toch maar toch ivoorzichtig zijn. alleen oppakken met handschoenen aan.

En dan de poep. Ik verwacht niet dat rabiesvirussen daarin lang kunnen overleven, zeker weten doe ik dat niet. Andere virussen zijn vaak minder kwetsbaar dan de rabies RNA virussen en kunnen langer overleven. Zet een goed stofmasker op bij het wegscheppen.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #7
  • 7 mrt '24
  • 13:35

#1 ellen-maureen colpa Hoewel virussen lang kunnen overleven, is dat onder ideale labomstandigheden (-80C of kouder) of bv in permafrost. In natuur gaat dat veel moeilijker.
Membraanvirussen zoals Covid, zijn zwakker dan virus zonder membraam. Mocht je twijfelen meng het met de reguliere compost (zorg dat temperatuur >60c uitkomt gedurende langere tijd), spreid het dun uit in de zon (droog & UV-licht).
Vleermuis virussen zijn gek genoeg meest RNA virussen, wat van zichzelf al zwakker en onstabieler is.

De hoeveelheid virus en bacteriën in gewone mest is ook enorm en vleermuizen halen geen exotische ziekten uit verre landen op, alleen uit de wijde omgeving. Dat zijn meest insecten(virus), waarvoor wij mens niet vatbaar zijn.
Grootste risico in Europa van vleermuis is rabies, maar dat is van beten of schrammen/krabben.

Wat wel een risico is bij vleermuismest is schimmels, als het droog is en verstoort word kunnen sporen vrijkomen die je inademt. Dat draagt risico met zich mee voor bv Histoplasmose. Dus een mondkapje bij weghalen is wel aan te raden (of eerst goed nat maken), daarna verwerken. Via de link hierboven zie je dat je ermee een goede neventak, cannabis, zou kunnen beginnen.
Het is niet voor niets dat we voor uitvinding van kunstmest, de Guano ophaalden (oa van vleermuizen)

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #6
  • 7 mrt '24
  • 9:48

In het bronartikel stippen ze de veiligheid van vleermuizenmest wel even aan: “Alhoewel de vleermuizen bij verschillende pandemieën in een kwaad daglicht werden gesteld, zijn er hier geen meldingen geweest van overdracht van bepaalde ziektes bij mensen”, zegt Sofie Peeters van DCM. “In Mozambique leeft de lokale populatie al eeuwen samen met deze vleermuizenpopulaties."

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 6 mrt '24
  • 22:54

#3 ellen, zoals Joep al aangaf, je kan die mest een tijdje laten composteren, dan gaan virussen toch wel kapot, en er daarna dahlia's of andere bloemen mee telen, misschien geen groente waar je van eet. Als jullie in die schuur spullen halen/brengen, dan opletten voor inademen van het stof.
Maar...toch leuk die biodiversiteit.
Hier nog een artikeltje vandaag, gaat over natuurinclusief bouwen voor vogels én vleermuizen (staat alleen niks over virussen en vleermuizen): een-huis-met-een-aanleunwoning-voor-de-mus-en-de-vleermuis .
Hoeft bij jullie niet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.