9
Fotocredits: Kranen op de kade van Odessa, een van de grote handelshavens van Oekraïne, George Chernilevsky

Flash VoedselketenRusland stapt uit graandeal

Rusland heeft aangekondigd dat het zijn deelname aan de Oekraïense graandeal opschort. Dit werd maandagochtend door woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin bekendgemaakt tijdens de dagelijkse persconferentie.

De deal werd in juli 2022 tot stand gebracht na onderhandelingen tussen Rusland enerzijds en de Verenigde Naties en Turkije anderzijds en heeft tot doel de voedselzekerheid in elders in de wereld te waarborgen.

Vooral Afrikaanse landen hebben er belang bij dat de export vanuit het door oorlog getroffen gebied wordt gegarandeerd. Het akkoord werd telkens voor enkele maanden verlengd. Moskou laat al weken doorschemeren dat Rusland niet met een nieuwe verlenging zal instemmen omdat "bepaalde voorwaarden niet zijn vervuld". Peskov is van mening dat de deal kan worden verlengd zodra "alle afspraken worden nagekomen". Rusland heeft naar verluidt Turkije, Oekraïne en de Verenigde Naties reeds formeel op de hoogte gebracht.

Volgens Peskov heeft de opschorting niets te maken met de aanval op de Krimbrug in de nacht van zondag op maandag waarbij een deel van het wegdek is weggeslagen. De daders achter de aanval zijn onbekend. Oekraïne geldt als logische verdachte maar zwijgt.

de Volkskrant - Live: Rusland trekt zich terug uit graandeal ? ?Oekraïense drones veroorzaakten schade Krimbrug?, 17 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #9
  • 20 jul '23
  • 15:41

Export Frans graan weer mogelijk.
De Franse graanexport naar Afrikaanse landen is weer hervat nadat dat door het fosfine verbod niet meer kon. Dit verbod is onlangs weer opgeheven. De Afrikaanse landen accepteren alleen scheepsladingen graan als dat met fosfine is behandeld.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #8
  • 20 jul '23
  • 7:58

De Verenigde Naties houdt gegevens bij van de black sea grain initiative.
Volgens de VN is 57% van het graan naar ontwikkelingslanden gegaan. De definitie van graan is breed, hieronder vallen oa ook plantaardige oliën en schroten.
Wanneer alleen naar tarwe wordt gekeken werd de 8,9 Mton geëxporteerde tarwe* als volgt verdeeld:
65% naar ontwikkelingslanden (1 Mton naar lage inkomen landen, 5 Mton naar landen met midden inkomen)
35% naar landen met een hoog inkomen (3 Mton)

*Totaal wordt wereldwijd jaarlijks 190 Mton tarwe geëxporteerd op een mondiale jaarproductie van ca 800 Mton.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #7
  • 19 jul '23
  • 21:12

Ach het valt allemaal wel mee met die honger in arme landen, zegt WUR econoom Bart de Steenhuijsen Piters in de NRC.

"Afrikaanse landen hebben helemaal niet zo veel baat gehad bij de deal. Dus ze zijn ook niet de eerste partij die schade oploopt door het opschorten ervan”, zegt hij.

De krant legt er zwaar de nadruk op dat Oekraïens graan naar de veehouderij is gegaan en Afrika toch al aan zijn lot was overgelaten..

De werkelijkheid: in de rest van de wereld is meer graan voor de wereldmarkt beschikbaar gekomen en in Afrika komt een substitutie naar traditionele gewassen op gang.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #5
  • 18 jul '23
  • 20:06

Piet Hermus #4 Daarbij komt nog dat Turkije lid is van de NAVO en het delen van Syrië en EU-lidstaat Cyprus bezet. Ondertussen hoor de NAVO-top constant Rusland veroordelen, maar geen woord over Turkije, ondanks dat Edorgan zich als een dictator gedraagt en geen geheim van maakt het Ottomaanse rijk wilt herstellen. Schijnbaar maakt het NAVO niet uit hoe grote boef je bent zolang je maar aan de kant van de NAVO staat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.