Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties (VN) hebben volgens Turkse bronnen een voorlopig akkoord bereikt over de graanexport uit Oekraïne. De onderhandelaars van de landen zijn van plan volgende week opnieuw bijeen te komen om de overeenkomst te ondertekenen, zei de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar woensdag in Istanbul. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De partijen zouden het eens zijn geworden over de oprichting van een coördinatiecentrum. Op die manier kan de veiligheid van de zeeroutes van de Zwarte Zee (waaronder Odessa) naar de Middellandse Zee worden gegarandeerd en kunnen de leveringen van de schepen worden gecontroleerd. Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN beschreef de overeenkomst als een "belangrijke en volgende stap". Hij zei te hopen dat alle partijen volgende week verder tot overeenstemming zouden komen. Volgens Guterres is de weg naar vrede echter nog erg lang.

Naar schatting 20 miljoen ton graan ligt vast in Oekraïense havens als gevolg van de oorlog. Rusland en Oekraïne zijn goed voor bijna een derde van de tarwevoorraad in de wereld. De belangrijkste afnemers zijn gewoonlijk staten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens schattingen van de VN zou de huidige blokkade volgend jaar hongersnood kunnen veroorzaken voor circa 19 miljoen mensen.

Eerder berichtten we dat de export van graan via de zeehavens naar de Middellandse Zee een geopolitiek positioneringsspel is waarin Turkije voorgeeft een goed Westers lid te zijn van de Verenigde Naties, maar tevens flirt met Rusland en China. Nu zou dus een doorbraak bereikt zijn.
  • Deel
Druk af