Waker dier: 'Meer kaas eten is slecht nieuws voor iedereen' ... niet voor mij.
Zie ook het artikel van Huib Stam over de kaasverwarring hier op FL.
The Washington Post (2023).
‘Good news about cheese — it’s much healthier than you thought’
Door de fermentatie ontstaan nuttige stoffen, zoals vitamine K. Lactose wordt omgezet in melkzuur. Voedingsdeskundigen leggen meer nadruk op het hele voedingsmiddel, hoe de structuur, voedingsstoffen, enzymen en andere bestanddelen met elkaar samenwerken, aldus The Post.
Waarom groeit de markt voor vegan-kaas terwijl dat een aantoonbaar ongezonde kaasvervanger is? In het mediterraan dieet vervangt kaas soms het vlees in de gerechten en in Frankrijk is kaas altijd een gang in het menu geweest, samen met een glas (rode) wijn en het laatste stukje brood.
Verhouding Vet/Eiwit van enkele vleesproducten en kaas.
Half-om-half gehakt 22/18 (link)
Biologisch Slavink 21/18 (link)
Salami 37/20/ (link)
Parmigiano Reggiano 30+ 30/32 (link)
Italiaanse grana padano 32+ 29/33 (link)
Kaas Jong belegen 20+ 12/35 (link)
(Doe mij toch maar kaas, dat ook nog eens gefermenteerd is)