2
Fotocredits: 'Dierlijke zuivel', Myriams-Fotos

Flash Dagelijkse KostNederland drinkt minder melk maar eet meer kaas

De afgelopen jaren veranderde het Nederlandse zuivelschap van vloeibaar naar vast. Nederlanders zijn minder melk gaan drinken maar meer kaas gaan eten. Melk is niet langer onze 'witte motor'. Het lijkt erop dat de ontwikkeling van zuivelalternatieven ons daadwerkelijk minder zuivel in z'n puurste vorm laten drinken.

In 16 jaar tijd nam de melkconsumptie met 20% af: van 56,6 kilo melk per persoon per jaar naar 44,7 kilo. Yoghurt, vla, pap, pudding, karnemelk en chocolademelk volgen dezelfde dalende trend van rond de 20%. De verkoop van kaas en kwark steeg juist met 40%. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Over de consumptie van eieren werd geen noemenswaardige ontwikkeling geconstateerd. Overigens werd voor kaas ook producten van andere dieren meegenomen.

De dierenwelzijnsorganisatie noemt het een zorgelijke trend. Voor elke kilo harde kaas is ongeveer 10 liter melk nodig. Daarmee doet de groeiende kaasconsumptie de afname van melk en andere melkproducten (meer dan) teniet, schrijft Wakker Dier. “Meer kaas eten is slecht nieuws voor iedereen, behalve voor de zuivelindustrie”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

WUR - We zijn minder melk gaan drinken en meer kaas gaan eten, 6 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 7 jul '23
  • 23:40

Waker dier: 'Meer kaas eten is slecht nieuws voor iedereen' ... niet voor mij.
Zie ook het artikel van Huib Stam over de kaasverwarring hier op FL.

The Washington Post (2023).
‘Good news about cheese — it’s much healthier than you thought’
Door de fermentatie ontstaan nuttige stoffen, zoals vitamine K. Lactose wordt omgezet in melkzuur. Voedingsdeskundigen leggen meer nadruk op het hele voedingsmiddel, hoe de structuur, voedingsstoffen, enzymen en andere bestanddelen met elkaar samenwerken, aldus The Post.

Waarom groeit de markt voor vegan-kaas terwijl dat een aantoonbaar ongezonde kaasvervanger is? In het mediterraan dieet vervangt kaas soms het vlees in de gerechten en in Frankrijk is kaas altijd een gang in het menu geweest, samen met een glas (rode) wijn en het laatste stukje brood.

Verhouding Vet/Eiwit van enkele vleesproducten en kaas.
Half-om-half gehakt 22/18 (link)
Biologisch Slavink 21/18 (link)
Salami 37/20/ (link)
Parmigiano Reggiano 30+ 30/32 (link)
Italiaanse grana padano 32+ 29/33 (link)
Kaas Jong belegen 20+ 12/35 (link)

(Doe mij toch maar kaas, dat ook nog eens gefermenteerd is)

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #1
  • 6 jul '23
  • 21:01

Gelukkig ging de carbonfootprint van Nederlandse rauwe melk met 35% omlaag tussen 1990 en 2019 zodat de klimaatschade door meer kaas eten tot een minimum werd beperkt en de carbonfootprint van zuivelconsumptie volgens een 'voor de vuist weg berekening' in 2021 misschien zelfs wel lager was dan in 2005.
The evolution of the carbon footprint of Dutch raw milk production between 1990 and 2019
Deze studie kreeg waarschijnlijk nauwelijks aandacht in de media om te voorkomen dat er nog meer kaas gaat worden gegeten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.