De afgelopen jaren veranderde het Nederlandse zuivelschap van vloeibaar naar vast. Nederlanders zijn minder melk gaan drinken maar meer kaas gaan eten. Melk is niet langer onze 'witte motor'. Het lijkt erop dat de ontwikkeling van zuivelalternatieven ons daadwerkelijk minder zuivel in z'n puurste vorm laten drinken.
In 16 jaar tijd nam de melkconsumptie met 20% af: van 56,6 kilo melk per persoon per jaar naar 44,7 kilo. Yoghurt, vla, pap, pudding, karnemelk en chocolademelk volgen dezelfde dalende trend van rond de 20%. De verkoop van kaas en kwark steeg juist met 40%. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Over de consumptie van eieren werd geen noemenswaardige ontwikkeling geconstateerd. Overigens werd voor kaas ook producten van andere dieren meegenomen.
De dierenwelzijnsorganisatie noemt het een zorgelijke trend. Voor elke kilo harde kaas is ongeveer 10 liter melk nodig. Daarmee doet de groeiende kaasconsumptie de afname van melk en andere melkproducten (meer dan) teniet, schrijft Wakker Dier. “Meer kaas eten is slecht nieuws voor iedereen, behalve voor de zuivelindustrie”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
WUR - We zijn minder melk gaan drinken en meer kaas gaan eten,
6 jul 2023