7
Fotocredits: 'Emmanuel Macron', Wikimedia

Flash PerspectiefMacron drukt ook op de groene pauzeknop

Toen Eurocommissaris Sinkevičius het waagde om Nederland via stikstofbeleid aan te spreken vanuit Brussel, greep de Europese Volkspartij (EVP) vanuit het Europees Parlement in. De Christendemocraten wezen hem erop dat de uitvoering van het Natura2000-beleid - dat we in Nederland via stikstof doen - een nationale aangelegenheid is waar Brussel vanaf moet blijven. Wel moet Nederland resultaat boeken; hoe is echter aan de regering, zelfs als die uit koekenbakkers bestaat. Als ministers er niets van bakken, dan moet het Nederlandse volk voor een nieuwe ploeg stemmen.

De EVP is sinds de affaire Sinkevičius heel actief geworden met kritiek op mogelijk onuitvoerbaar groen beleid. Onder leiding van de CDA-politica Esther de Lange verzet de partij zich tegen de Natuurherstelwet.

Omdat het om een wet in plaats van een verordening gaat zoals in geval van Natura2000, bestaat de vrees voor nog grotere chaos bij de uitvoering. Er is inmiddels sprake van 'Nederlandse toestanden' die kunnen ontstaan in de rest van de EU.

Het verzet lijkt ook anders gekleurde politici aan te spreken. De Franse president Emmanuel Macron staat politiek gezien het dichtst bij onze D66. Hij is sociaal-liberaal en staat voor een duurzame wereld, hoewel hij die iets ecomodernistischer ziet dan zijn Nederlandse geestverwanten. In de marge van een pleidooi voor zijn nieuwe industrialisatiebeleid zei Macron afgelopen donderdag dat hij een pauze wil in de snelheid waarmee Europa groene wet- en regelgeving wil doorvoeren.

Reden: de regelgeving gaat te snel en kan destabiliserend uitpakken. Dat verzwakt Europa en helpt niet mee bij het opbouwen van alternatief beleid dat de Unie nou juist van een groene toekomst moet verzekeren. Volgens de Huffington Post kwam het hem meteen op kritiek te staan. Van zowel groene als vakbondskant kreeg de president kritiek in eigen land. Juist nu, zeggen zijn critici, zijn algemeen geldende normen nodig om de verschillende economieën van de Unie zich geharmoniseerd te laten ontwikkelen op ecologisch en sociaal gebied.

Huffington Post - « Pause réglementaire » sur l?écologie : les critiques se multiplient à l?encontre de Macron, 13 mei 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #7
 • 26 mei '23
 • 13:00

Een verlate analyse van het Financieele Dagblad: Timmermans was te laat en kan niet veel meer.

Kort gezegd luidt de analyse: de verkiezingen voor het Europese Parlement staan voor de deur en de angst voor een Europees BBB-gevoel zit er goed in. Het zou conservatief goed uitkomen als Timmermans struikelt; dat gebeurt als hij doorduwt. Links steunt hem maar verliest macht als het te veel wil.

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
 • #6
 • 24 mei '23
 • 22:13

Het Nederlandse parlement koos tegen de Natuurherstelwet, maar de linkse partijen ( met name Groen Links en D66) deden zeer hun best om voor te zijn.
Schijnbaar hebben ze nog niets geleerd en willen ze nog verder op slot. Maar roepen dat we moeten bouwen en tegelijkertijd er alles aan doen om het onmogelijk te maken.
Schijnbaar is dat ook politiek.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #4
 • 24 mei '23
 • 19:28

Eindelijk een bericht op Euractiv: Timmermans en Sinkevičius zouden 1-1 met Europarlementariërs hebben gesproken om maximaal steun binnen te halen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #3
 • 24 mei '23
 • 13:12

Vandaag is het een feit: de visserijcommissie wees de Natuurherstelwet af.

Nog een feit: na Macron drukt ook de Vlaamstalige premier van België hard op de pauzeknop, schrijft Knack. Wie daar niet in kan: je kunt De Croo hier horen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.