14
Fotocredits: Iers gras, Bord Bia

Flash VoedselketenGrasgevoerd Iers rundvlees krijgt BGA

Het belangrijkste Ierse landbouwgewas is gras. Dat gras is bovendien zó bijzonder, dat het vlees van de runderen die erop grazen ook unieke kwaliteiten heeft. Dat vindt in ieder geval de Ierse voedselorganisatie Bord Bia.

Om die kenmerken van het Ierse rundvlees onafhankelijk te controleren en garanderen, startte Bord Bia samen met Teagasc (de Ierse landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit) in 2020 de Grass Fed Standard. Op boerderijen die deel uitmaken van Bord Bia's Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS) grazen de runderen minimaal 220 hele dagen per jaar buiten en eten ze ten minste 90% gras. Ter vergelijking: een Nederlandse weidegangkoe komt gedurende 120 dagen gedurende 6 uur buiten.

Gewapend met de data van de Grass Fed Standard diende Bord Bia een dossier in bij de Europese Commissie. Met succes: Irish Grass Fed Beef is officieel erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). "Erkenning van ons unieke, efficiënte en op gras gebaseerde productiesysteem," jubelt Jim O’Toole, CEO van Bord Bia. "Deze status zal onze wereldwijde handelspartners ten goede komen.”

Met de BGA-status op zak zal Bord Bia een uitgebreide marketingcampagne lanceren om Iers rundvlees - ook uit Noord-Ierland - te promoten in belangrijke Europese markten. In 2022 exporteerde Ierland voor €2,6 miljard aan rundvlees.

Er zijn ook nog andere Ierse producten met een BGA-erkenning. Irish Whiskey bijvoorbeeld, en Irish Cream Liqueur-dranken.

EU officially registers Irish Grass Fed Beef PGI - Agriland.ie, 1 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fernand de Willigen
Fernand de Willigen Land- en tuinbouw
  • #14
  • 3 dec '23
  • 10:23

#12 en #13 Er zijn, ook in Nederland, verschillende koeienrassen. De Holstein is doorgefokt op melkproductie maar je ziet dat veehouders tegenwoordig vaker andere rassen inkruisen, want de productie is ten koste gegaan van robuustheid van het dier. Er zijn ook veehouders die specifiek een bepaald ras kiezen vanwege andere kwaliteiten dan productie. Bijvoorbeeld duurzaamheid, of het efficiënt omzetten van gras in melk of vlees.
Dus er is volgens mij niet zoiets als dé Ierse of dé Nederlandse koe. En er wordt vaak zeer bewust gekozen en gefokt op gewenste eigenschappen.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #13
  • 3 dec '23
  • 10:02

Henric #12 . Dat is ook zo. Daarom is een Ierse koe anders dan een Nederlandse, al horen ze tot hetzelfde ras. De Ierse koe moet vooral gras omzetten in melk, ook als dat gras van slechte kwaliteit is, en de vaak drassige grond niet al te zeer vertrappen (een vrij lichte koe met een naar Nederlandse maatstaven lage productiviteit). De Nederlandse koe is veredeld in de richting van het varken: veel gemakkelijk verteerbaar (kracht)voer kunnen verwerken voor hoge producties. Slecht (najaars)gras gaat bij ons naar het jongvee of verloren, omdat het voor de melkgevende dieren niet meer geschikt is.

Henric van der Krogt
  • #12
  • 3 dec '23
  • 9:08

Ik ga ervan uit dat koeien niet door een hogere macht zijn ontworpen, maar door fokkers zijn ontwikkeld tot de rassen die we nu kennen. Dan kun je gerust stellen dat bij de specificaties wel degelijk rekening wordt gehouden met het beschikbare voer.

Wouter Klootwijk
  • #11
  • 3 dec '23
  • 9:00

Weer wat geleerd. Van Frans Aarts. Dat boter van melk van koeien in de winterstal een eeuw geleden meer gewaardeerd werd dan grasboter.
Je vraagt je af waarom. Het zou kunnen dat de wittere kleur het hem deed. Hoe blanker hoe beter? Zoals hier en daar in de wereld blank kalfsvlees meer gewaardeerd wordt terwijl dat werkelijk geen haartje beter smaakt dan roder vlees?
In Nederland probeert de zuivelindustrie opnieuw graskaas als bijzondere kaas onder onze aandacht te brengen. Vroeger was kaas in de winter bleker, als de koeien hooi aten. In het voorjaar werd kaas weer geler. Van groen gras krijg je gele kaas.
De waardering voor gelere kaas bracht fabrikanten op het idee om kaas bij te kleuren. Nu is fabriekskaas altijd grasgeel, ook in de winter. Boerenkaas is witter. Opnieuw graskaas vermarkten is lastig en misleiding kan maar zo.
Boter uit Ierland wordt hoog gewaardeerd en brengt in Nederland meer op dan boter van dichtbij:
https://www.ah.nl/producten/product/wi429627/kerrygold-boter-ongezouten

Waarneming van verslaggeefster Ellen-Maureen Colpa: koeien jaarrond buiten houden is niet voor elke koe even prettig. Hangt van omstandigheden af. Daar is een andere waarneming aan toe te voegen. Veel (de meeste?) runderen hebben het erg goed in Ierland. Zo te zien. Veehouders laten runderen zo lang mogelijk buiten. Er zijn nog boeren die ze als vanouds het hele jaar buiten laten. Zoals in het oosten, waar een groot deel van het jaar koeien op lager gelegen weiden grazen en in de winter naar hoger gelegen gebied worden geleid waar ze kunnen overleven van wat er nog aan resten van gras te vinden is en van kruiden die er groeien. Tegen gure wind kunnen ze schuilen achter muren van gestapelde stenen.
Vraag aan zo een veehouder: vinden uw koeien het fijn om zo te overwinteren? Antwoord: nee.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #10
  • 2 dec '23
  • 23:45

Koeien zijn ontworpen om alleen gras te eten. Niet voor krachtvoer, graan, soja en slachthuisafval. Maar dan: pasteuriseren, steriliseren en homogeniseren doen alle goeds uit het gras vervolgens weer teniet.

Uit het NHD.
Limmen, 16 september 2003
Wetenschapper: biologische zuivel gezonder.

De melk van buiten grazende koeien is gezonder. Dat concludeert de Wageningse onderzoeker Anjo Elgersma uit de resultaten van een nog lopend onderzoek. Biologische koeien lopen tijdens de weideperiode gegarandeerd buiten.Onderzoeker dr. ir. Anjo Elgersma van WU concludeerde de afgelopen week dat koeien die buiten lopen en vers gras eten meer en betere melk produceren. Die melk van 'buitenkoeien' bevat meer meervoudig onverzadigde vetzuren. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn goed voor hart- en bloedvaten. De linolzuurcombinatie CLA is zelfs vier keer meer aanwezig. CLA beperkt de kans op diverse vormen van kanker. Bij de verdere verwerking van melk tot bijvoorbeeld kaas blijft dit hoge CLA-gehalte in stand.

Koeien in de biologische landbouw lopen tijdens de weideperiode gegarandeerd buiten. Dat is vastgelegd in Europese regels voor de biologische productiemethode. In Nederland wordt dit gecontroleerd door Skal.

Tot zover dit nog immer actuele berichtje.

Biologisch dynamisch moet het zijn. Niet gehomogeniseerd. Van boeren met land dat niet is bekunstmest en geinjecteerd met drijfmest dat alle bodemleven vernietigt en vee dat niet is mismaakt door onthoorning en verminkte oren met geel plastic. Zowel oren als hoorns dragen niet alleen bij aan het koeienwelzijn, maar ook aan de kwaliteit van de zuivel en aan de gezondheid van de gebruikers ervan.

Jammer alleen dat ook in het BD proces het verplichte pasteuriseren weinig goed doet. Het doodt (als er met de huidige koel/bewaartechniek al kwade bacteries inzitten) ook de goedaardige behulpzame essentiële soorten en verlaagt de voedingswaarde.

Tweederde van de vitaminen A en D gaan verloren, vitamine C verdwijnt voor ruim de helft. Vitamine B6 en B12 verdwijnt helemaal. Evenals enzymen waaronder het belangrijke lipase dat vet afbreekt en zorgt dat vitaminen A en D worden opgenomen. Opname van calcium en andere mineralen wordt er ook door bemoeilijkt door de vernietiging
van het fosfatase enzym.

Homogenisatie verpulvert de vet globules waardoor het vet niet door onze lichaamscellen wordt herkend en vergroot de gevoeligheid van de melk voor oxidatie en wordt ook als bijdrager aan hart en vaatziekten en atherosclerose gezien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.