Fotocredits: Iers gras, Bord Bia
Het belangrijkste Ierse landbouwgewas is gras. Dat gras is bovendien zó bijzonder, dat het vlees van de runderen die erop grazen ook unieke kwaliteiten heeft. Dat vindt in ieder geval de Ierse voedselorganisatie Bord Bia.
Om die kenmerken van het Ierse rundvlees onafhankelijk te controleren en garanderen, startte Bord Bia samen met Teagasc (de Ierse landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit) in 2020 de Grass Fed Standard. Op boerderijen die deel uitmaken van Bord Bia's Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS) grazen de runderen minimaal 220 hele dagen per jaar buiten en eten ze ten minste 90% gras. Ter vergelijking: een Nederlandse weidegangkoe komt gedurende 120 dagen gedurende 6 uur buiten.
Gewapend met de data van de Grass Fed Standard diende Bord Bia een dossier in bij de Europese Commissie. Met succes: Irish Grass Fed Beef is officieel erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). "Erkenning van ons unieke, efficiënte en op gras gebaseerde productiesysteem," jubelt Jim O’Toole, CEO van Bord Bia. "Deze status zal onze wereldwijde handelspartners ten goede komen.”
Met de BGA-status op zak zal Bord Bia een uitgebreide marketingcampagne lanceren om Iers rundvlees - ook uit Noord-Ierland - te promoten in belangrijke Europese markten. In 2022 exporteerde Ierland voor €2,6 miljard aan rundvlees.
Er zijn ook nog andere Ierse producten met een BGA-erkenning. Irish Whiskey bijvoorbeeld, en Irish Cream Liqueur-dranken.
EU officially registers Irish Grass Fed Beef PGI - Agriland.ie,
1 dec 2023