14
Fotocredits: Iers gras, Bord Bia

Flash VoedselketenGrasgevoerd Iers rundvlees krijgt BGA

Het belangrijkste Ierse landbouwgewas is gras. Dat gras is bovendien zó bijzonder, dat het vlees van de runderen die erop grazen ook unieke kwaliteiten heeft. Dat vindt in ieder geval de Ierse voedselorganisatie Bord Bia.

Om die kenmerken van het Ierse rundvlees onafhankelijk te controleren en garanderen, startte Bord Bia samen met Teagasc (de Ierse landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit) in 2020 de Grass Fed Standard. Op boerderijen die deel uitmaken van Bord Bia's Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS) grazen de runderen minimaal 220 hele dagen per jaar buiten en eten ze ten minste 90% gras. Ter vergelijking: een Nederlandse weidegangkoe komt gedurende 120 dagen gedurende 6 uur buiten.

Gewapend met de data van de Grass Fed Standard diende Bord Bia een dossier in bij de Europese Commissie. Met succes: Irish Grass Fed Beef is officieel erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). "Erkenning van ons unieke, efficiënte en op gras gebaseerde productiesysteem," jubelt Jim O’Toole, CEO van Bord Bia. "Deze status zal onze wereldwijde handelspartners ten goede komen.”

Met de BGA-status op zak zal Bord Bia een uitgebreide marketingcampagne lanceren om Iers rundvlees - ook uit Noord-Ierland - te promoten in belangrijke Europese markten. In 2022 exporteerde Ierland voor €2,6 miljard aan rundvlees.

Er zijn ook nog andere Ierse producten met een BGA-erkenning. Irish Whiskey bijvoorbeeld, en Irish Cream Liqueur-dranken.

EU officially registers Irish Grass Fed Beef PGI - Agriland.ie, 1 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 1 dec '23
  • 21:27

Van gras gevoerde, ook niet Ierse, koeien is alles beter en gezonder. Deze wetenschap is (bijna)uit het collectieve geheugen verdwenen.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 2 dec '23
  • 13:12

De runderen grazen minimaal 220 hele dagen per jaar buiten en eten ze ten minste 90% gras. Ter vergelijking: een Nederlandse weidegangkoe komt gedurende 120 dagen gedurende 6 uur buiten.
...... en hoeveel % gras, ook 90%? Alsof dit bewust is weggelaten.

Fernand de Willigen
Fernand de Willigen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 2 dec '23
  • 15:12

Zijn die SBLAS bedrijven dan melkveebedrijven of vleesvee? Dat maakt nogal een verschil namelijk.
Ik denk dat op Nederlandse zoogkoeienbedrijven veel meer weidegang is dan op melkveebedrijven.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #4
  • 2 dec '23
  • 17:13

#3 Volgens mij betreft het inderdaad Iers vleesvee dat in de tekst wordt vergeleken met Nederlands melkvee. Het zou inderdaad correcter zijn de beweidingsdagen te vergelijken met Nederlandse zoogkoeien.

Afhankelijk van het weer, zie ik hier in Frankrijk het vleesvee bijna het jaar rond buiten lopen. De boeren die het goed voor elkaar hebben brengen de veestapel de tijdens de natte wintermaanden naar de stal. De veehouders zonder stal laten de dieren buiten lopen en voeren ze bij met hooi in een ruif. Op een natte winterse dag zie je dan bij de ruif de koeien ver weggezakt in de modder troosteloos voor zich uit staren. Maar wel het jaar rond buiten. Pas wanneer de trekker tot de buik wegzakt in het modderspoor wordt de ruif verzet.
Ik denk dat 220 dagen buiten niet heel erg bijzonder is voor vleesvee.

#2 ik denk dat niks bewust is weggelaten. Het is een flash dus het moet kort blijven. Volgens het NZO eet een Nederlandse melkkoe (≠vleesrund!) dagelijks 60 kg voer. Hiervan is 5 kilo krachtvoer en 55 kg ruwvoer. Dat ruwvoer bestaat voor 75% uit gras en 25% uit maïs.
Het rantsoen voor Franse vleeskoe bestaat minimaal uit 80% gras (vers, hooi, ingekuild).

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #5
  • 2 dec '23
  • 19:50

Slimme marketing van de Ieren, maar het idee dat meer vers gras tot kwalitatief betere dierlijke producten leidt is onzin. Een eeuw geleden werd boter van op stal gehouden koeien beter gewaardeerd (en betaald) dan boter van grazend vee.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.