1
Fotocredits: 'Parmigiano Reggiano', Kris Krug

Flash VoedselketenGeen echt Italiaans eten zonder politie

De Italiaanse Voedsel & Warenautoriteit bestaat niet uit ambtenaren maar heuse stille Wouten met een wapen op zak. De Volkskrant liep voor een reportage een dagje mee.

De carabinieri NAS is een eenheid binnen de Italiaanse politie die zich bezighoudt met volksgezondheid, voedselveiligheid en commerciële voedselfraude. De politieagenten gaan in burger, maar met dienstwapen op pad. Ze doen grootschalig onderzoek naar internationale voedselfraude en pakken zulke zaken aan. Zo rolde de NAS in december een omvangrijke fraude met olijfolie op.

Ook met producten als honing, kaas, vlees en vis wordt veel gesjoemeld in de EU. Je mag rustig zeggen dat de kwaliteit van Parmezaanse kaas en de echte Italiaanse coppa bewaakt wordt door de politie.

De NAS bewaakt behalve de voedselveiligheid de waarde van het merk Made in Italy. Waarom Italië zo streng is op voedselfraude? Dat is volgens de NAS een cultureel dingetje: “Wij hebben nu eenmaal meer aandacht voor de kwaliteit van eten”, stelt een NAS politieagent.

de Volkskrant - In Italië is de kwaliteit van de Parmezaanse kaas ook een zaak van de politie, 5 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 5 mrt '24
  • 20:34

Wat vervalsing van herkomst van verse producten betreft gaat Frankrijk er hard tegenaan.
TF1info vandaag, 8 uur journaal Frankrijk:

"We plannen meer dan 10.000 controles op de Franse oorsprong van producten", beloofde minister van Economie Bruno Le Maire op 1ᵉʳ februari in antwoord op de eisen van de boeren. Sinds het begin van het jaar zijn er 1.918 bedrijven, waaronder supermarkten en kleine winkels, gecontroleerd op de Franse oorsprong van voedingsmiddelen door het Directoraat-generaal Concurrentie, Consumentenzaken en Fraudebestrijding (DGCCRF), volgens cijfers die exclusief door Bercy naar TF1 zijn gestuurd. Deze controles hadden betrekking op alle rauwe en verse levensmiddelen, met name groenten en fruit, vleesproducten en alcoholische dranken.

Bij de geïnspecteerde inrichtingen werden meer dan 683 inbreuken van Franse oorsprong vastgesteld, wat neerkomt op ongeveer een derde van de gevallen. Hiervan kregen 413 bedrijven een eenvoudige waarschuwing en een herinnering aan de regels, terwijl 149 processen-verbaal werden opgemaakt en doorgestuurd naar de rechtbank. "Het is absoluut aanzienlijk", zei Bruno Le Maire tegen TF1 in de reportage die het nieuwsprogramma 20H deze dinsdagavond wijdt aan deze eerste balans.

De minister gaf verschillende voorbeelden van de producten die op de korrel werden genomen, zoals meloenen uit Spanje die werden gepresenteerd als driekleurig, of eekhoorntjesbrood uit Roemenië dat door een producent in de Périgord ook werd geëtiketteerd als zijnde van Franse oorsprong. In deze gevallen riskeren de handelaren, als particulieren, een boete van 300.000 euro en twee jaar gevangenisstraf. Rechtspersonen, zoals het wijnbedrijf dat ook door Bruno Le Maire werd genoemd en dat "wijn uit Spanje importeerde, deze vervolgens mousserend maakte en verkocht als mousserende wijn van Franse oorsprong", riskeren een boete van 10% van de omzet.

"Ik zal compromisloos zijn", belooft Bruno Le Maire, die ons verzekert dat de regering "tot het uiterste wil gaan met deze 10.000 controles" en "tot het uiterste met de sancties die moeten worden opgelegd aan zowel individuen als bedrijven".

(ongecorrigeerd vertaald door Deepl.com)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.